Celebrity News

Ana Vintur: Prava slika slavne urednice

Ana Vintur je morala brzo da reaguje u javnosti i opravda svoj izbor fotografije jer je i ranije bila predmet kritika zbog svog stava prema afroameričkoj zajednici, zbog čega se prošle godine javno izvinila

Ana Vintur: Prava slika slavne urednice

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris (56) našla se na naslovnici prestižnog modnog magazina, američkog Voga. Ništa neobično, Mišel Obama se fotografisala za naslovnicu najpoznatijeg modnog časopisa tri puta tokom suprugovog mandata. Kamala je novoizabrano lice nove političke arene, s predsednikom Bajdenom na čelu, a uz to je i ćerka doseljenika, stoga je i bilo očekivano da se nađe na naslovnoj časopisa koji se odavno ne bavi samo modom već i brojnim društvenim temama i fenomenološkim pitanjima današnjice. 

Ono što je izazvalo veliku buru na internetu i u medijima jeste to kako je potpredsednica prikazana na naslovnici modnog magazina koji je sinonim za glamur i dobru estetiku. Vidno izbeljenog lica u fotošopu, Kamila pozira u patikama. Sama poza joj je pomalo nespretna i krajnje neuobičajena za naslovnicu, a mnogi modni stručnjaci su jednoglasni da je estetika cele naslovne strane problematična.

Pročitajte: Ana Vintur – Želim da bude oštar i seksi

 

 

 

Još jedna kontroverza pojavila se oko osporavane naslovnice. Uz fotografiju koja krasi print, "Vog" je na internetu objavio i drugu naslovnu stranu, predviđenu za digitalno izdanje. Kako je rečeno, upravo fotografija na kojoj je Kamila u formalnijem izdanju, kakvo priliči političarki na njenom položaju, trebalo je da bude izabrana kao naslovna strana print izdanja, a kako upućeni tvrde, tu fotografiju je i sama Harisova odobrila.

Pročitajte: Okrutna dama pred razvodom - Ana Vintur stavila tačku na brak sa milionerom!

 

 

Šta se sve dešavalo između njenog PR tima i uredništva "Voga" verovatno da javnost neće do kraja saznati, ali je brzo posle toga reagovala Ana Vintur (71), glavna urednica američkog izdanja modnog magazina. Ona je upravo i bila na meti svih kritika zbog problematične naslovnice, a mnogi su se pitali da li je i dalje u stanju da vodi takav magazin posle ovog profesionalnog peha. 

U poređenju sa glamuroznim naslovnicama na kojima su svojevremeno Hilari Klinton i Mišel Obama pozirale u mnogo formalnijem i elegantnijem izdanju, Kamalin stajling na naslovnoj okarakterisan je kao neukusno ležeran. Robin Gajvan, modni kritičar "Vašington posta", napisao je da slika nije odala dužno poštovanje Kamali Haris i da je magazin „Vog“ prekoračio sve granice. Vinturova je porekla da su se Kamilin tim i uredništvo "Voga" dogovorili o konačnom izboru za fotografiju: „Nije bilo formalnog dogovora oko izbora fotografije za naslovnicu. A kada su dve slike stigle u redakciju, svi smo vrlo, vrlo snažno osetili da "manje formalni portret" izabrane potpredsednice zaista odražava trenutak u kojem živimo.“ Vinturova je dodala da snažno oseća da je osporavana fotografija „vrlo pristupačna i stvarna“. 

Engleskinja oštre pojave, koja je na čelu magazina od 1988, na internetu je optužena za kompjutersko izbeljivanje Kamilinog lica, samim tim i za nepoštovanje izabrane potpredsednice koja na naslovnoj nosi popularne "starke". Uprkos Aninim rečima, ta slika je navodno izabrana protiv želje Harisove, koja je glas dala fotografiji na kojoj nosi plavo odelo kreatora Majkla Korsa. Političarka do sada nije javno reagovala, ali izvori bliski potpredsednici otkrili su američkim medijima da je bila iznenađena izborom opuštenije fotografije. U izjavi za "Njujork tajms", najmoćnija žena modnog novinarstva je rekla: „Očigledno smo čuli i razumeli reakciju javnosti na naslovnu stranu magazina. Želim da ponovim da nam apsolutno nije bila namera da na bilo koji način umanjimo važnost neverovatne pobede izabrane potpredsednice". 

Umetnički direktor medijskog giganta "Conde Nast", izdavača „Voga“, naslovnicu opisuje kao vrlo radosnu i optimističnu. 

 

 

– Ne mogu da zamislim da postoji neko ko će naći na ovoj naslovnici išta osim pozitivnog osećaja i fotografije žene koja kontroliše svoj život i koja će nas dovesti s novoizabranim predsednikom do željenog vođstva – pravdala se Vinturova.  

Inače, Vinturova je morala brzo da reaguje u javnosti i opravda svoj izbor fotografije Harisove jer je i ranije bila predmet kritika zbog svog stava prema afroameričkoj zajednici. Naime, tokom masovnih protesta "Black Lives Matter", koji su zahvatili Ameriku prošlog leta, deo javnosti ju je optužio što u magazinu ima premalo tamnoputih, kao i da među zaposlenima nema mesta za crno osoblje, odnosno zaposlene. Ona je odmah reagovala i izvinila se što do tada nije napravila dovoljno mesta za crne stiliste i fotografe. Vinturova je tada dodala da je takođe preuzela punu odgovornost za objavljivanje slika ili priča koje su netolerantne ili kod nekog izazivaju bol. 

 

 

Od tada su često u svetskim modnim krugovima kružile glasine da će ona podneti ostavku, ali najmoćnija žena u medijima, kako ju je magazin „Forbs“ pre tri godine opisao, i dalje je na čelu „Voga“. Možda će ovaj peh naterati Vinturovu da razmisli da je vreme da pusti mlađe nade da vode modnu imperiju zvanu "Vog".

 

Komentari (0)

Loading