Celebrity News

Giljermo del Toro opet na stubu srama: "Oblik vode" nominovan za Oskara je plagijat predstave iz 1969. godine

Autor: | 22/02/2018

Giljermo del Toro opet na stubu srama: "Oblik vode" nominovan za Oskara je plagijat predstave iz 1969. godine

Film "Oblik vode", konkurent za ovogodišnjeg Oskara za najbolji film, pogodila je juče tužba za plagiranje, u kojoj se navodi kako je njegov fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog rečnog stvorenja uzeta iz američke predstave pod nazivom "Let me hear you whisper".

"Oblik vode" je nominovan u najviše, čak 13 kategorija za ovogodišnjeg Oskara, uključujući i nagrade za najbolji film i najboljeg reditelja.

Објава коју дели Semel-Online (@semelonline) дана 22. Феб 2018. у 2:40 PST

Tužba, podignuta u saveznom sudu u Los Anđelesu, navodi kako su reditelj Giljermo del Toro, producent Danijel Kraus i filmski studio Fox Serchlight "drsko prepisali priču, elemente, likove i teme" iz predstave pokojnog Paula Zindela iz 1969. godine.

Dejvid Zindel podneo je tužbu u kojoj navodi da je njegov otac Pol krajem šezdesetih napisao predstavu o usamljenoj čistačici koja noću radi u uvrnutoj vojnoj laboratoriji, gde započinje romansu sa "fantastičnim, inteligentnim bićem koje živi zarobljeno u akvarijumu".

Tužba, koju je podnio Zindelov sin, broji više od 60 sličnosti između predstave i "Oblika vode". Portal TMZ prenosi da je najveća razlika između ove dve veoma slične priče o tome što je u Zindelovoj predstavi biće delfin, a u filmu Giljerma del Toroa, antropomorfno biće.

Fox Searchlight je saopštio da su ove tvrdnje "neutemeljene i u potpunosti bezvredne" i da je ovo samo pokušaj da se baci senka na film i pomute mu se šanse da osvoji Oskara.

-  Mi ćemo energično braniti sebe i, samim tim ovaj inovativan i originalan film - navodi se u saopštenju ovog filmskog studija.

Објава коју дели Molde Kino (@moldekino) дана 22. Феб 2018. у 3:18 PST

Podsećamo, "Oblik vode" je već dobio Zlatni globus za najbolji film i brojne nagrade za glumu i druga prizanja od filmskih kritičara u Americi, ali i šire.

Reditelj Giljermo del Toro već je ranije optužen da je jednu scenu iz filma "pozajmio" od kolege kojeg lično poznaje, ali sada je na meti mnogo ozbiljnije optužbe.