Gastro

TOP 2 fit recepta s OVOM nutritivno veoma kvalitetnom namirnicom

23/12/2019

TOP 2 fit recepta s OVOM nutritivno veoma kvalitetnom namirnicom

story

Aromatične specijalitete s pirinčem nije teško napraviti, posebno ako su nam saveznici u kuhinji plodovi mora. Predstavljamo vam dva ukusna i hranljiva jela, koja će zadovoljiti potrebe i onih koji paze na ishranu i unos kalorija

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA

Za 2 osobe

PRIPREMA: 35 MINUTA

SASTOJCI:

200 g kozica

100 g lignji
3 manja čena belog luka

250 g pirinča

25 g maslaca

kocka za supu

100 g graška

100 g kukuruza

1 šargarepa srednje veličine

1 seckana paprika

500 ml vode

glavica crnog luka

kašika maslinovog ulja

svež ruzmarin

so

biber

https://www.story.rs/gastro/ne-mora-biti-tradicionalno-da-bi-bilo-ukusno-srpkinje-opasno-dobro-prave-i-ovakva-jela/

PRIPREMA:

Dublju šerpu premažite maslacem i u njoj propržite sitno seckani crni luk, a zatim i grašak, papriku, kukuruz i šargarepu, sečene na kockice. Posle par minuta dinstanja povrću dodajte pirinač, kocku za supu i dve šolje vode. Sve promešajte i kuvajte na tihoj vatri oko 25 minuta. U međuvremenu, isecite lignje i očistite kozice. Sve zajedno posolite i propržite u tiganju s malo maslinovog ulja i čenom belog luka. Kada sve bude gotovo, rižoto izvadite u tanjir i oblikujte ga po želji. Po njemu pospite plodove mora, a potom ukrasite ruzmarinom.

Drugi sjajan recept pogledajte na narednoj strani...

PIRINAČ S LOSOSOM I AVOKADOM

Za 2 osobe

PRIPREMA: 15 MINUTA

SASTOJCI:

400 g lososa

300 g pirinča

200 ml soja sosa

1 manji avokado

1 krstavac srednje veličine

2 struka mlada luka

veza peršuna

veza ruzmarina

so

biber

PRIPREMA:

Pirinač sipajte u mlaku vodu, s malo soli i kuvajte dok ne nabubri. Kada bude gotov, prebacite ga u dublje posude za posluživanje i dekorišite manjim kriškama svežeg avokada, seckanim peršunom, ruzmarinom, mladim lukom, krastavcem i kockama sirovog lososa. Pošto sve složite, jelo posolite, pobiberite pa po njemu pospite soja sos i susam.