Lifestyle

Ništa toliko brzo ne može da vam ugreje dušu kao ovi slasni francuski kolači! (recept)

Ništa toliko brzo ne može da vam ugreje dušu kao ovi slasni francuski kolači! (recept)

Osim sirevima i vinima, Francuzi se mogu pohvaliti velikim izborom ukusnih poslastica. Slasni francuski kolači definitvno će vam ugrejati dušu i izmamiti najlepši osmeh na lice.  

Donosimo vam dva ukusna recepta

KREM BRULE

Ove torte učiniće vašu novogodišnju trpezu savršenom

Sastojci:

350 ml slatke pavlake

50 g šećera
štapić vanile
4 žumanca
50 g braon šećera
voće po želji

Ne mora biti tradicionalno da bi bilo ukusno: Srpkinje opasno dobro prave i ovakva jela

Priprema:

Zagrejte 350 ml slatke pavlake sa štapićem vanile i mešajte dok ne provri. U drugoj posudi umutite viljuškom četiri žumanceta sa 50 g šećera, a zatim preko njih prelijte pavlaku. Sve sjedinite, vratite na šporet i varjačom lagano mešajte dok se ne zgusne. Dobijenu smesu sipajte u četiri male činije, tako da do vrha ostane dva prsta, a zatim ih stavite u posudu koju ste pre toga napunili hladnom vodom. Sve zajedno pecite 45 minuta u rerni na 180 stepeni. Kada je gotovo, ohladite na sobnoj temperaturi, potom stavite u zamrzivač pola sata da se stegne, a zatim po površini svakog kolača pospite kašičicu braon šećera. Činije vratite u rernu, ali ovoga puta na najvišu, prvu rešetku i uključite je na najjaču temperaturu. Ostavite da se peče pet minuta da gornji sloj potamni, a pre nego što kolač poslužite ukrasite ga voćem po želji.

Na narednoj strani pogledajte još jedan francuski reept kom nećete odoleti: 

KLAFUTI SA BOROVNICAMA, TREŠNJAMA I MALINAMA

Sastojci:

600 g bobičastog voća po želji
4 jajeta
100 g brašna
50 g maslaca
250 ml mleka
150 g šećera
kašičica soli
kašičica ekstrakta od vanile
50 g šećera u prahu

Priprema:

Umutite četiri jajeta sa 100 g šećera i kašičicom soli. Dodajte brašno i dobro promešajte tako da nigde ne ostanu grudvice. U dobijenu smesu sipajte ekstakt vanile, mleko, a zatim i 30 g otopljenog maslaca i nastavite da mešate. Očistite trešnje i operite ih zajedno s malinama i borovnicama. Vatrostalnu posudu premažite maslacem sa svih strana, pa po njoj ravnomerno rasporedite šećer. Dno prekrijte voćem, a potom po njemu pospite prethodno napravljenu smesu od jaja. Stavite u rernu i pecite 45 minuta na 180 stepeni. Kada bude gotov, ukrasite ga šećerom u prahu i isecite na trouglove.