Lifestyle

Morski plodovi - Ukusi koji će probuditi vaša čula! (recepti)

Morski plodovi - Ukusi koji će probuditi vaša čula! (recepti)

Morski plodovi podsećaju na na bezbrižan odmor kraj mora. Ako niste na letovanju, pribegnite svojevrsnom gastronomskom begu na Mediteran uz ove specifične riblje specijalitete koji će razmaziti sva vaša čula...

Morski plodovi  - Jastog i škampi na Monako način

Za 2 osobe - 50 MINUTA

SASTOJCI:

jastog
4 škampa
50 g maslaca
250 ml belog vina
100 ml likera od anisa
kašičica rendane pomorandžine kore
2 čena bela luka
pola kašičice komorača u prahu
kašičica paradajz pirea
2 kašike peršuna
2-3 kašicice neutralne pavlake
so, biber
sok od pola limuna
300 g pirinča

PRIPREMA:

Jastog se seče od repa po pršljenovima, glava mu se podeli na četiri dela, noge odvoje. Škampima odvojite glave od repova. Stavite u mešavinu pola vode i pola belog vina da se kuva oko 10 minuta i posolite. U veći tiganj stavite pola maslaca, pola peršuna i beli luk pa dodajte raskomadanog jastoga, kao i repove škampa, da budu otvorene strane prema tiganju kako bi se sve lepo ispržilo. Dovoljno je pržiti oko tri minuta, pa okrenuti i propžiti još toliko. Zalijte likerom i zapalite.

Potom promešajte i sačekajte da se plamen ugasi. Izvadite sve i pokrijte folijom da bude toplo. U sos dodajte komorač, tečnost u kojoj su se kuvali jastog i škampi, vino, paradajz pire, so i biber, kao i rendanu pomorandžinu koru. Ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi dok pola ne ispari i bude fina gustina. Dodajte potom nekoliko kapi soka od limuna, ostatak putera i sitno seckanog peršuna, neutralnu pavlaku i poprskajte likerom od anisa. Stavite jastoga i škampe u malo dublji tanjir preko kuvanog pirinča kojeg ste prelili vrućim sosom.

NE PROPUSTITE: Čuvar zdravlja aromatičnog ukusa: Rukola – neizostavna u najboljim svetskim kuhinjama

Morski plodovi - Uživajte u preukusnoj salati 

Za 2 osobe - 35 MINUTA

SASTOJCI:

srednja hobotnica
šoljica kozica ili škampa
rep jastoga
zelena salata
šoljica dagnji
pola paradajza
kašika limunovog soka
2 kašike maslinovog ulja
kašika jabukovog sirćeta
čen belog luka
so, biber

PRIPREMA:

Sve morske plodove očistite i skuvajte, s tim što bi trebalo da znate da se hobotnica najduže kuva, oko sat vremena. Dodajte sve sastojke u činiju i pomešajte. Stavite u frižider na sat-dva i poslužite na listovima salate i s kolutovima paradajza. Prelijte sosom napravljenim od limunovog soka i jabukovog sirćeta, uz samleveni beli luk, posolite i zabiberite.

NE PROPUSTITE: Gastro putovanje: Izbegnite rutinu u kuvanju egzotičnim azijskim jelima

Komentari (0)

Loading