Lifestyle

Domaće paštete: Dva jednostavna i praktična recepta, a vaša nepca će uživati

Domaće paštete: Dva jednostavna i praktična recepta, a vaša nepca će uživati

Osim što su idealan brzi obrok za svako doba godine, namazi pripremljeni kod kuće ne sadrže štetne konzervanse i razne aditive, pa predstavljaju zdravu ali veoma ukusnu alternativu konzerviranim varijantama. Predstavljamo vam dva jednostavna i praktična recepta za jela u kojima ćete uživati

Guščija pašteta

Za 2 osobe

Priprema: 30 minuta

Sastojci:

200 g guščije džigerice

150 g maslaca

kašičica konjaka

glavica crnog luka

čen belog luka

pola kašičice origana

pola kašičice ruzmarina

pola kašičice majčine dušice

Priprema:

Istopite maslac u tiganju i u njega dodajte sitno seckan luk, pržeći ga na laganoj vatri 15 minuta uz neprestano mešanje. Isecite guščiju džigericu i nju dodajte, ostavljajući da se prži još minut, pa nakon toga začinite solju, biberom i ostalim začinima. Gotovu smesu ostavite da se ogladi, dodajte u nju konjak i sameljite je ručnim mikserom da postane glatka. Sipajte je u posudu i ostavite da se potpuno ohladi, a potom je stavite u frižider.

Servirajte domaću guščiju paštetu na kriški hleba, koja može da bude prepečena, prema vašem ukusu, i ukrasite je grančicom ruzmarina.

Pročitajte: Recepti za domaće sladolede kojima nećete odoleti!

Pašteta od dimljenog lososa

Za 2 osobe

Priprema: 15 minuta

Sastojci:

200 g dimljenog lososa

200 g kremastog sira, može i maskarpone

6 crnih maslina bez koštica

kašika kiselog mleka

sok pola limuna

kašičica seckanog peršuna

kašičica seckanog bosiljka

kašičica seckane mirođije

8 kapara

so i samleveni biber po želji

Priprema:

Narežite dimljeni losos na komadiće. U multipraktik, odnosno blender, stavite sveži sir, kiselo mleko i limunov sok pa to obilno začinite crnim sveže mlevenim biberom. Dodajte komadiće dimljenog lososa i masline bez koštica, malo kapara, pa multipraktik nakratko uključite nekoliko puta, ako želite da pašteta bude zrnasta, ili sastojke duže miksajte ako želite da bude namaz potpuno glatke strukture, idealan za mazanje na sendviče ili kanapee. U paštetu umešajte sitno naseckano začinsko bilje. Stavite paštetu u činiju i ohladite u frižideru da se stisne. Poslužite uz bruskete ili krekere.

 

Komentari (0)

Loading