Tradicionalna pogača - Kraljica božićne trpeze (recept)
Pogača neizostavna je na božićnoj trpezi tokom svih predstojećih praznika. Čak i za Pravoslavnu Novu godinu, dobrodošla je kao idelano posluženje. Donosimo vam jednostavan recept...
Kažu da pogača i so kroz vekove čuvaju ukućane i goste. Kako biste ovaj običaj zadržali u svom domu, donosimo vam brz i lak recept kako da je napravite i već sutra servirate na vašoj božićnoj trpezi.
Uživajte...
Sastojci:
- 800 g brašna (od toga 100 gr iskoristiti za posipanje)
- 100 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- so
- 4 supene kašike ulja
- 100 g maslaca sobne temperature
- 2 cela jajeta
- susam
Praznični jelovnik: Ukusne đakonije na božićnoj trpezi (recepti)
Tradicionalna pogača - Laka i brza priprema
U mleko sipati kvasac i šećer, promešati i ostaviti oko deseta minuta. Dodajte jedno celo jaje, odnosno belance, a žumance, kao po običaju, ostavite za premazivanje zajedno s vodom i 4 kašike ulja. Sve dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno pomešano sa jednom kašičicom soli. Umesite testo, pokrijte i ostavite najmanje sat da nadođe. Nakon toga testo podelite na četiri jednaka dela.
Svaki deo razvući tanko i premazati maslacem, ređati jedno preko drugog. Poslednji deo ne premazujte.
Badnji dan i Božić: Najlepši srpski običaji i verovanja
Naslagano testo razvući u krug oklagijom što tanje. Razvučeno testo premazati sa maslacem, te ga urolajte u rolat i secite na komade širine 1,5 cm. Ređati u okruglu tepsiju jedan deo malo preko drugog.
Po želji od gore možete ukrasiti sitnim detaljima od testa poput lišća i grančia...
Prekriti krpom i ostaviti da naraste 30 minuta.
U međuvremenu zagrejati rernu na 200 stepeni, pogaču premazati umućenim žumancetom sa kašikom mleka, posuti susamom i peći 25-30 minuta u zagrejanoj rerni.
Komentari (0)