Lifestyle

Badnji dan i Božić: Najlepši srpski običaji i verovanja

Pravoslavni hiršćani koji se pridržavaju Julijanskog kalendara danas i sutra slave Badnji dan i Božić kada praznuju uspomenu na dan rođenja Isusa Hrista.

Badnji dan i Božić: Najlepši srpski običaji i verovanja

Današnji praznik je dan kada za sobom ostavljamo sve svađe i nesuglasice, neodrađene projekte, opraštamo i volimo. Badnji dan i Božić dani su novog života, dece i detinjstva i praznik roditeljstva. Dva najlepša praznika u godini obeležena su brojnim običajima koji imaju jedan osnovni smisao – da se sačuva porodica. 

Badnji dan i Božić - Nezaobilazna zdravica za najmilije 

Mnoge porodice upravo na današnji dan tradicionalno okupe svoje najmilije kako bi u miru i blagostanju proslavili najradosniji praznik u godini. Osim velike trpeze i običaja koji su u našem narodu poznati odvajkada, sva ljubav porodice, doma, zdravlja sažeta su u jednoj narodnoj molitvi koja se izgovara prilikom zdravice o Božić. Evo kako ona glasi...

Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!

Praznični jelovnik: Ukusne đakonije na božićnoj trpezi (recepti)

Photo by Nicole Michalou from Pexels

 

Badnji dan i Božić - Vreme ljubavi i veliki početaka

Pored zdravice, jedan od najlepših božićnih običaja je miroboženje – prilika da se zavađeni pozdrave i poljube govoreći “Mir božji, Hristos se rodi”, da se oni koji su u svađi izmire, zaborave sve sukobe i jednim stiskom ruke i zagrljajem odagnaju sve što ih je tištilo u prethodnom periodu.

Običaj je da pre svitanja, 7. januara, na dan Božića, zvone sva zvona na pravoslavnih hramovima, objavljujući početak najveselijeg hrišćanskog praznika. 

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, s porodicom i najbližim prijateljima. 

Photo by Lisa Fotios from Pexels

 

Paljenje badnjaka 

Ovaj tradicionalni običaj događaj je koji slavi rođenje Isusa i vatre koju su pastiri upalili da zagreju Bogorodicu i bebu Isusa. U srpskim krajevima nekada se odlazilo u šumu i sa posebnom pažnjom biralo hrastovo drvo koje je domaćin po dobro poznatim pravilima unosio u kuću i pripremao za paljenje.

Badnji dan i Božić - Srpska verovanja i tradicije

Postoji uvreženo mišljenje da bi na Božić trebalo raditi sve ono što vam je teško išlo tokom godine. Voda koja se koristi za pranje suda u kojoj je mešana česnica, koristi se za zalivanje voćki, jer će tako bolje roditi, ili se, u gradskim uslovima, njome zaliva saksijsko cveće, da lepše cveta.

Photo by picjumbo.com from Pexels

 

Interesantan običaj u okolini Niša

U Nišu, gradu na jugu Srbije, postoji i običaj koji meštani i dan-danas ponavljaju. Pre božićnog ručka svi ukućani se istovremeno izuju, jer će se tako pilići istovremeno izvoditi, žene brzo porađati, krave brzo i lako teliti, ovce jagnjiti… Na jugu Srbije veruje se da će momci i devojke koji prespavaju na slami posutoj za Badnje veče sanjati budućeg supružnika…

Ovim putem, baš na Badnji dan svim našim čitaocima želimo srećne božićne praznike. Volite i budite voljeni i praštajte onima kojima je oprost potrebna. Zavirite u svoje srce, potražite mir i zauvek zadržite toplinu duše i srca, koja će vas voditi ka ostvarenju svih vaših želja i ciljeva. 

Mir Božiji, Hristos se rodi! 

Komentari (0)

Loading