Gastro

Dah Istoka na trpezi: Hrskavi trouglići će vaše goste ostaviti bez teksta (recept)

Hrskavi trouglići će “izuti iz cipela” vaše izbirljive prijatelje tako da će o ovoj grickalici pričati nedeljama. Kada ih jednom probaju, svi će želeti da saznaju u čemu je vaša tajna.

Dah Istoka na trpezi: Hrskavi trouglići će vaše goste ostaviti bez teksta (recept)

Nathan Dumlao from Unspash

Često se dešava da kada vam dođu nenajavljeni gosti, nemate čime da ih poslužite i totalno ste bez ideje kako da se snađete u datoj situaciji. Ukoliko imate nekoliko vrsta povrća u frižideru, koje čeka svojih " pet minuta", mi imamo ideju za vas.

Ovi orjentalni trouglovi sa povrćem doneće dah Istoka i malo egzotike na vašu trpezu.

Sastojci za testo:

  •  350 g oštrog pšeničnog brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • oko 1dl vode

Pročitajte: Zagrejte se uz „Vrućeg Rusa”: Napetost nestaje u trenu!

Nedev:

  • 1 manja glavica ljubičastog luka
  • 150 g bundeve ili batata
  • 150 g krompira  ili kupusa
  • 100 g karfiola ili brokolija
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašika blagog kari praha
  • 2 kašike limunovog soka
  • po želji so, biber
  • 1 žumance
  • 3 kašike pavlake
  • ulje
  • 1 belance
  • susam za posipanje

Svakako dobra stvar je da vrste povrća koja idu u nadev ne mora da bude ista kao iz recepta, možete napraviti kombinaciju  po svom ukusu.

Jeremy Yap from Unspash

 

Priprema testa:

Pomešati brašno, jaje, so, ulje, sirće i po potrebi dodajte vode da se umesi čvrsto i elastično testo. Možete mešenje započeti mikserom sa nastavcima za testo, pa posle nastaviti rukom. Prebaciti testo na radnu površinu, pa mesiti oko 10 min. Pouljiti površinu za pečenje, staviti testo i poklopiti ga zagrejanom keramičkom posudom da odmara 30 min.

Pročitajte: Izdašna i meka: Vasilopita za sreću u duši i mir u kući (recept)

 

Priprema nadeva:

Izrendati krompir i bundevu. Iseckati na sitno karfiol i obe vrste luka. Na 2-3 kašike ulja prodinstati ljubičasti luk, pa dodati ostalo povrće. Dinstati 7-8 min. Na kraju dodati beli luk. U vrelu masu dodati kari, limunov sok, so, biber i lepo promešati, pa odmah skloniti sa šporeta. Posebno pomešati pavlaku i žumance, pa dodati u dinstano povrće. Za to vreme uključite rerun na oko 200 stepeni.

Pročitajte: Beli luk i tomato konfit - Savršeni uz sendviče i bruskete! (recept)

Kelsey Chance from Unspash

 

Finiš:

Podeliti testo na 12 komadića. Svaki komadić razvijati na pouljenoj podlozi najpre oklagijom, pa zatim rukama da bude 8×30 cm. Traku od testa premazati uljem. Na jedan kraj staviti kašiku fila, pa motati dijagonalno preklapajući nekoliko puta, da na kraju bude trougao.

Slagati u pleh, premazati belancetom, posuti susamom, pa peći 20-25 min.

Ovaj hrskavi specijalitet dobro bi išao uz soja sos ili neki drugi sos po želji.

Prijatno!

Komentari (0)

Loading