Lifestyle

Mihailo Kovačević, Gradska pržionica - Kafa kao strast

Za savršenu šoljicu kafe potrebne su tri stvari: dobra oprema, dobar barista i dobro ispečena kafa. Kafa je jedinstveni napitak koji zahteva da sve tri pomenute stvari budu savršene da bi krajnji rezultat bio izvrstan.

Mihailo Kovačević, Gradska pržionica - Kafa kao strast

Šta je bilo potrebno da svoju strast prema kafi pretvori u biznis, pitali smo suvlasnika Gradske pržionice, Mihaila Kovačevića.

Kada ste otkrili svoju strast prema kafi?

Već u prvom susretu sa kafom pomislio sam da ovaj čudesni napitak koji spaja ljude različitih interesovanja, karaktera i ličnosti ima čudesnu moć koju u to vreme pre 25 godina gotovo niko nije umeo da objasni, niti da predstavi svu njenu paletu aroma. Bilo da se priprema kao espresso, filter ili domaća, kafa je uvek bila samo gorka, slabija ili jača, ali ono što je nedostajalo u mom razumevanju u to vreme je da li kafa može da ima i druge palete aroma s obzirom da raste u preko 30 država na 4 kontinenta. Mora li svaka da bude ista? Ovo pitanje koje sam postavio sebi i svom prijatelju odvelo nas je na put kroz svet kafe kojim i danas hodamo u želji da ovaj magični napitak dočaramo svim ljubiteljima kafe onako kako i zaslužuje.

Kako ste došli na ideju da pokrenete pržionicu kafe?

Svaka priča ima svoj početak, svaki put počinje negde, svaka ideja nastaje nekad. Naša priča, naš put i naša ideja počinju pre više godina kada smo se prvi put susreli sa kafom.

Zašto je kafa neizostavni ritual za mnoge ljude? Zašto kafa opušta ljude? Zašto kafa inspiriše umetnike? Zašto se druženje povezuje sa kafom?  U potrazi za odgovorima prešli smo dug put kroz edukacije koje i danas traju. Učenje i istraživanje kafe za nas je kao plivanje uzvodno. Ako stanemo idemo nizvodno. Zato je naš motiv danas kao i proteklih godina konstantno istraživanje različitih kafa kako bi klijentu napravili baš onu kafu koja se njemu dopada. Izreka da je najbolja kafa ona kafa čiji vam ukus najviše prija je razlog zašto gradski pržioničari ispituju, peku i mešaju preko 50 vrsta kafa iz 29 zemalja sveta.

Koliko je u vašem slučaju važan odabir dobrog aparata za kafu?

Aparat za pripremu kafe je jedan od tri ključna stuba na koja se oslanja savršena šoljica kafe. Ako je u pitanju poluautomatski aparat koji se koristi u kafićima, onda je to svakako multibojler jer je kod kafe vrlo bitna termostabilnost vode, imajući u vidu da 93% materije u šoljici kafe predstavlja voda. Kada govorimo o automatskim aparatima, onda je izbor svakako Miele premium aparat, koji svojim tehničkim karakteristikama mlina integrisanog u aparatu, stabilnim pritiskom vode, kao i održavanjem stabilne temperature vode tokom pripreme garantuje savršenu šoljicu kafe.

Da li biste neki uređaj posebno preporučili za pripremu kafe?

Kvalitet prženja kafe, opreme na kojoj se priprema, kao i poštovanje standarda pripreme kafe presudni su za pravljenje savršenog napitka. Po mojoj preporuci, kafemat za poslovne jedinice ili upotrebu kod kuće bio bi Miele koji zadovoljava sve visoke standarde za pripremu savršene kafe.

Promo

 

 

 

Komentari (0)

Loading