Gastro

Mislite da nije za jelo: Šta se zaista desi kada čokolada pobeli?

Mislite da nije za jelo: Šta se zaista desi kada čokolada pobeli?

story

Jedan od najčešćih razloga zašto bi neko bacio to slatko zadovoljstvo u smeće jeste promena koja se nazire kroz pojavu belog "praha" na površini čokolade. Mnogima je to alarm da je čokolada "pokvarena" i da nije za jelo.

Ono što se zapravo događa nakon što čokolada nije, recimo, skladištena na preporučenim temperaturama ili joj je "prošao rok", jeste pojava belih tragova. Reč je o masnoći koja je izbila na površinu. To ne mora biti znak da je čokolada nejestiva.

I promena temperature skladištenja, niža od 14 i veća od 18 stepeni, može dovesti do ovakve promene - izdvajanja masnoće iz homogene smese sastojaka.

U emisiji prikazanoj na Channel 4’s Food Unwrapped, otkriveno je kako se najveći broj pritužbi kupaca odnosi upravo na spomenuti problem, bele tragove na njima omiljenoj čokoladi, a kako bi se to što ređe događalo, proizvođači čokolade trude se da je proizvedu na "savršenoj" temperaturi. Ali ako se ipak dogodi da čokolada "pobeli" setite se da biste taj "beli deo" ionako pojeli, videli ga ili ne.