
Zavirite u najlepše dvorište u Valjevu: Željkova i Sašina majka napravila baštensku oazu (FOTO)
10/05/2025
1 dana
Dvorište Joksimovića u Valjevu odiše toplinom
Autor: Tamara Roksandić | 06/01/2020
Pita sa mesom
POTREBNO JE: 500 g tankih kora, 500 g mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 3 kašike mešavine suvih začina, 1/2 kašičice bibera, 2 kašike crvene mlevene paprike, 5 jaja, 200 ml jogurta, 1 prašak za pecivo, susam.
Priprema: Propržite sitno seckan luk, zatim dodajte meso i na kraju začin, biber i mlevenu papriku. Umutite jaja sa jogurtom i praškom za pecivo. U nauljan pleh prvo stavite par kora tako da padaju preko ivica, pa naspite nekoliko kašika preliva od jaja i jogurta. Zgužvane 2-3 kore stavite preko toga, pa "poprskajte" sa mesom, pa opet stavite kore, pa jaja, kore, meso. Pazite da ostane oko trećine preliva od jaja. Kada stignete do zadnje kore vratite ivice koje su visile, pa celu pitu fino ušuškajte sa poslednjom korom. Oštrim nožem isecite pitu, prelijte je ostatkom preliva od jaja i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Pospite susamom i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko dvadeset minuta.
Kranjska pogača
Potrebno: Za meru koristimo čašu od kiselog mleka:
– 1 čaša malog kiselog mleka,
– 1 čaša ulja
– 3 cela jajeta
Priprema: Sve umutiti na jednoličnu masu. U to dodati 2 čase brašna, 1 prašak za pecivo, 150 gr sira trapista iseckanog na kockice i 150 gr parizera takođe iseckanog na kockice i soli po želji a možete dodati i seckane crvene ili žute babure. Sve pomešati i sjedini i sipati u dobro podmazan pleh ili kalup. Peći na 200 stepeni, 30-40 minuta.
Rolat sa pečurkama
Potrebno je:
ZA TESTO: 250 ml vode, 4 jaja, 150 g brašna, 100 g margarina.
ZA NADEV: 1 crni luk, 500 g šampinjona, 3 kašike pavlake, 3 jaja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice bibera, 2 kašike ulja.
Priprema: : Stavite vodu sa margarinom da provri. Dodajte brašno i dobro promešajte. U hladno testo dodajte jedno po jedno žumance uz stalno mešanje. U glatku masu bez grudvica dodajte umućena belanca. Istanjite testo u podmazanoj tepsiji i pecite ga na 250 stepeni. Gotovo testo stavite na mastan papir. Za nadev oljuštite i sitno isecite crni luk. Jaja tvrdo skuvajte. Zagrejte dve kašike ulja, dinstajte luk, pa dodajte isečene šampinjone i nastavite sa dinstanjem dok ne uvri voda. Dodajte so i biber, pa sklonite da se ohladi. U hladno dodajte pavlaku i narendana kuvana jaja. Dobro promešajte, toplo testo premažite filom i odmah uvite rolat. Ostavite rolat sa šampinjonima da se ohladi, isecite ga na parčad i poslužite.
Salata sa pečenim paprikama
POTREBNO JE: 6 crvenih pečenih paprika, 150 g feta sira, 400 g pavlake, 200 g majoneza, so, biber po želji
Priprema: Očišćene paprike posoliti i ostaviti da se oslobode viška tečnosti. Paprike ocediti pa ih izrezati na sitne kockice i ome dodati fetu sir, majonez, pavlaku i majonez i sve sjediniti. Posoliti i pobiberiti po želji i opstaviti da "odleži" u frižideru.
Bela čorba
Potrebno je:
200 g teletine, 1 šargarepa, 1 peršun, 1 manja glavica crnog luka, 2 kašike ulja, 1 kašika brašna, 1 dl mleka, 4 kašike kisele pavlake, so, biber, mešavina suvih začina, 1,5 l vode.
Priprema: Teletinu isecite na sitne kockice. Naspite vode u šerpu, dodajte pripremljeno meso i stavite da voda provri na laganoj vatri. Za to vreme pripremite povrće za belu čorbu: šargarepu i koren peršuna očistite i isecite na kockice, a crni luk oljuštite i isecite ga što sitnije. Dodajte povrće i začine u čorbu nakon što provri. Kad se meso i povrće skuvalo napravite zapršku tako što ćete u manji tiganj staviti ulje da se zagreje, pa dodajte kašiku brašna i kratko ga propržite. Naspite zapršku u čorbu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte čorbu desetak minuta, pa dodajte razmućenu pavlaku u mleku i sitno isečen peršunov list, kratko prokuvajte i po potrebi dodajte malo vode. Teleću belu čorbu poslužite toplu.
Praziluk salata
POTREBNO JE: 1/2 kg praziluka, 150 g trapista, 3 jaja, 2 kisele pavlake, 200 g majoneza, 1 kašičica soli.
Priprema: Praziluk sitno isecite, posolite ga i ostavite sa strane da pusti vodu. Tvrdo skuvajte jaja za salatu, oljuštite i isecite na kockice. Sir krupno narendajte. Ocedite višak vode iz praziluka, zatim dodajte šunku, kuvana jaja, narendan sir i malo soli i sve zajedno pomešajte. Ostavite u frižideru da se ohladi.
GRILOVANI BIFTEK
Potrebno je:
800 g govedine
kašika putera
srednja glavica crnog luka
prstohvat belog luka u prahu
veza korijandera
50 g ruzmarina
maslinovo ulje
čili papričica
biber
so
Priprema: Govedinu isecite na što tanje filete, premažite solju i biberom i ostavite nakratko da odstoji. Zagrejte ringlu i u tiganj sipajte kašičicu maslinovog ulja, a potom dodajte meso. Odozgo pospite beli luk u prahu i seckani crni luk. Pržite dok meso ne dobije smeđu, gotovo braon boju, dok unutra treba da ostane roze. Kada je gotovo, posolite, pobiberite i dodajte mleveni čili, a sve to ukrasite ruzmarinom.
Torta od lešnika
Potrebno:
2 kutije piškota 250 gr mlevenih lešnika 1 pakla tj 200 gr putera 7 kom jaja 7 kašika šećera u prahu 3 kesice šlaga i posebno oko 23 kasike šećera. Tih 8 kasika supenih secera obicnog kristal uprziti na zlatnu boju i u to dodati prethodno proprzene i samlevene lešnike
FIL: 7 žumanaca mutiti sa 7 kašika šećera u prahu, a 7 belanaca mutiti sa 7 kašika kristal secera. Takođe, puter umutiti sa 7 kašika kristal secera.
Priprema: Kada je sve umućeno u žumanca dodati penasto umužen puter i dobro umućena belanca i polako dodavati upržene lesnike. Kada je sve sjedinjeno na dno šerpe ili kalupa (oblik po želji) ređati natopljene piškote (možete ih natapati u mleko, čokoladno mleko, rum, sok bilo kog ukusa), filovati pripremljenim filom, pa opet poređati piškote i fiovati, dok ne potrošite pripremljen materijal. Kada je torta nafilovana ostaviti u frizider najmanje 24 ćasa a zatim premazati sa nalupanim šlagom ili čokoladnom glazurom.
Zavirite u najlepše dvorište u Valjevu: Željkova i Sašina majka napravila baštensku oazu (FOTO)
10/05/2025
1 dana
Dvorište Joksimovića u Valjevu odiše toplinom
09/05/2025
2 dana
Talas originalnosti u srcu Beograda: uz ritam nove generacije otvorena je renovirana adidas radnja u Knezu
DAHLIA: Više od kozmetike – priča o lepoti, ženstvenosti i nezi
08/05/2025
3 dana
Brend koji već 101 godinu neguje žene i njihovu lepotu, Dahlia, i dalje nosi onu posebnu čar – onu koja nas vraća u detinjstvo, podseća na mamine i bakine rituale, ali i inspiriše da svakodnevno biramo sebe.
La Terra – novi brend koji udobnost i stil donosi u vašu svakodnevicu
05/05/2025
6 dana
Postoje dani kada se osećate puni energije, a nekada su to mirniji trenuci, koje provodite u krugu porodice, na kafi sa prijateljicama ili u kratkoj šetnji gradom. U svakom od tih trenutaka, ono što nosite ima jedan zadatak – da vas ne sputava, već podrži.
Čestitamo! Mlađa Mitrovićeva ćerka ne krije lepe vesti FOTO
11/05/2025
39 min
Mlađa ćerka Milice i Željka Mitrovića podelila prelepe vesti
Goca Šaulić u najpopularnijim cipelama sezone, boja pun pogodak FOTO
11/05/2025
1h
Cipele Goce Šaulić - najnosivije cipele sezone
Ćao, ćao Sevilja: Ražnatovići stigli u Beograd, Bogdana blista
11/05/2025
2h
Ražnatovići stigli u Beograd
Konačno! Verila se Tanja Savić, evo kako ju je Muki zaprosio
11/05/2025
3h
Verila se Tanja Savić
Hitno stigao u Beograd: Mile sve napustio da bi bio uz Martu
11/05/2025
8h
Sahrana majke Marte Savić zakazana