Lifestyle

Lagani zdravi zalogaji od lososa probudiće vaša čula (recept)

Lagani zdravi zalogaji od lososa probudiće vaša čula (recept)

Morska riba losos vrlo je ukusna i lako se priprema, a sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina i obiluje vitaminima i mineralima, te je korist organizma od nje višestruka. Predstavljamo vam specijalitete kojima ćete osetiti pravu eksploziju ukusa...

FILETI LOSOSA S LIMUNOM I MEDOM

Za 2 osobe

PRIPREMA: 15 MINUTA

SASTOJCI:

2 očišćena fileta lososa po 250 g

4 kašike maslinovog ulja

4 kašike soja sosa

3 čena belog luka

10 grančica ruzmarina

2 kašike limunovog soka

kašika aleve paprike

150 g meda

so

biber

PRIPREMA:

Pomešajte med, soja sos, limunov sok i alevu papriku. Filete lososa začinite solju i biberom po želji i pržite u prethodno nauljenom tiganju šest minuta svaku stranu. Kada dobije crveno-braon boju, izvadite ga iz tiganja i dodajte preostalo ulje. U njemu prodinstajte beli luk, a zatim mu dodajte mešavinu s medom. Vratite losos u tiganj i ostavite da se krčka par minuta. Poslužite ga s ruzmarinom i kriškama limuna.

Na narednoj strani pročitajte još jedan ukusan recept sa lososom...

LOSOS S KROMPIROM I ŠAMPINJONIMA

Za 2 osobe

PRIPREMA: 30 MINUTA

SASTOJCI:

450 g fileta lososa

450 g krompira

2 čena belog luka

kašika sušenog ruzmarina

kašičica majčine dušice

kašičica mirođije

50 ml maslinovog ulja

100 g šampinjona

2 kašike majoneza

so

biber

PRIPREMA:

Krompir oljuštite i isecite na listiće. Pomešajte ga s maslinovim uljem, malo soli i začinima pa ravnomerno rasporedite po plehu. Između svakog stavite beli luk, krupno sečen. Prelijte šoljom vode i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite ga dok ne dobije zlatnu koru, zatim izvadite i preko njega stavite losos, premažite majonezom i začinite solju i mirođijom. Vratite u rernu i pecite na istoj temeperaturi još 10 minuta. U međuvremenu, na malo ulja propržite sitno iseckane šampinjone, pa ih pre služenja pospite po ribi. Jelo ukrasite kriškama limuna i listićima neke salate.