Gastro

Ukusni i zdravi recepti od kraljice povrća - CVEKLE!

Ukusni i zdravi recepti od kraljice povrća - CVEKLE!

story

Korenasto povrće cvekla ima brojna lekovita svojstva, blagotvorno deluje na zdravlje, a takođe je i vrlo ukusna. Iako se najčešće jede kao salata, predlažemo vam malo drugačije specijalitete koji su idealni za sve koji vode računa o ishrani...

HUMUS OD CVEKLE

Za 2 osobe

PRIPREMA: 15 MINUTA

SASTOJCI:

1 manja cvekla

šolja konzerviranih ili 200 grama skuvanih leblebija

rendana kora i sok od većeg limuna

2 čena belog luka

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike tahinija

so

biber

PRIPREMA:

Cveklu, leblebije, beli luk i tahini stavite u secko i izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte joj limun i rendanu koru, zatim so i biber po želji, a na kraju i maslinovo ulje. Ako je previše gusto, dodajte mu malo vode. Poslužite s prepečenim kriškama hleba.

Na narednoj strani pogledajte još jedan interesantan recept za roze špagete od cvekle sa semenkama bundeve...

ROZE ŠPAGETI SA SEMENKAMA BUNDEVE

Za 2 osobe

PRIRPEMA: 45 MINUTA

SASTOJCI:

2 velike cvekle

400 grama špageta

srednji avokado

šolja oljuštenih bundevinih semenki

čen belog luka

sok od pola limuna

kašika seckane sveže mirođije

so

pola šolje vode

PRIPREMA:

Cveklu oljuštite, izrendajte i skuvajte, a kada pusti boju, u vodu dodajte špagete i kuvajte dok ne omekšaju. U blenderu sjedinite avokado, vodu, beli luk, sok od limuna, mirođiju i so. Kremasti so koji ste dobili prelijte preko špageta i ukrasite semenkama bundeve i ostatkom mirođije.