Lepota

Nutricionistkinja upozorila na jutarnju naviku zbog koje se baš sve žene goje

Jutarnja navika zbog koje se gojimo

Nutricionistkinja upozorila na jutarnju naviku zbog koje se baš sve žene goje

shutterstock

Svako ko je pokušao da smanji konfekcijski broj zna koja je to muka. Promena ishrane i redovna fizička aktivnost su jedini pravi put ka idealnoj liniji, a jutarnja navika zbog koje se gojimo je mnogima nepoznanica.

Pročitajte: Doktorka Milica Rajović upozorava - Koža pamti i nekoliko decenija

Naime, većina dan ne može da zamisli bez jutarnje kafe. To je ritual od kog se ne odstupa skoro nikada. Ipak, često zaboravljamo koliko je važno da kafu ne pijemo na prazan stomak i to zbog nivoa hormona stresa.

Kortizol je, kao i svi ostali hormoni, nužan za funkcionisanje organizma, ali problem nastaje kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo stalno luči. To može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije.

- Ispijanje kafe rano ujutru, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijalni ritam. Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme - objasnila je nutricionistkinja Karlin Rozenblum za portal "PureWow".

Jutarnja navika zbog koje se gojimo mnogima je omiljena

- Konzumiranje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Iako zasad nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, verujemo da kafa ima uticaj na određene vitamine i minerale u telu.

Nutriconistkinja tvrdi da je ujutru najbolje doručkovati, pa sačekati da prođe barem pola sata pre nego što skuvate kafu.

Photo by Life Of Pix from Pexels

 

 

 

Komentari (0)

Loading