Lifestyle

Spavate li u čarapama? Nakon ovoga mogli biste da se predomislite

Spavate li u čarapama? Nakon ovoga mogli biste da se predomislite

Spavati u čarapa ili ne, tema je o kojoj se već dugo priča. Ali stručnjaci za spavanje s portala sleep.org kažu da postoji dobar razlog zašto bi one trebalo da ostanu na nogama i po noći.

Grejanje hladnih stopala uzrokuje širenje krvnih sudova što poručuje mozgu da je vreme za spavanje. Nakon što se krvni sudovi rašire na rukama i nogama, toplina se ravnomerno rasporedi kroz telo kako bi ga pripremilo na spavanje.

Drugim rečima, hladne noge otežavaju tonjenje u san, kao i dubok san tokom noći. Tople noge, pak, omogućiće vam lakše tonjenje u san, a neka istraživanja su pokazala da ljudi s čarapama na nogama zaspu čak 15 minuta pre nego bez njih.

I tradicionalna kineska medicina preporučuje odlazak u krevet s čarapama zbog bolje cirkulacije.

- Hladne noge izvlače energiju iz tela i mogu poremetiti protok vitalne qi (energije) i krvi (hrane) u telu. Zbog tog razloga želimo da cirkulišu i qi i krv. Tako će energija teći neometano. Hladnoća vodi stagnaciji u telu koja može prouzrokovati i bolove - ispričala je dr. Elizabet Tratner, doktorka kineske i integrativne medicine za Reader's Digest.