Lifestyle

Kuskus – čarobna hrana severne Afrike

Autor: | 25/10/2017

Kuskus – čarobna hrana severne Afrike


Ukoliko imate suvu kožu ili kosu bez sjaja koja puca i opada, najbolje rešenje za vas sigurno je ova namirnica koja jednakim intenzitetom oporavlja vaša creva, krvne sudove i nerve

Kuskus, poznatiji kao najmanja testenina na svetu, tradicionalno je berbesko jelo od pšenice. U Maroku, Tunisu, Alžiru, Libiji i Mauritaniji spada u glavne namirnice, mada ga serviraju i na Siciliji kao tradicionalno jelo uz ribu. U zavisnosti od države u kojoj se služi, ima još nekoliko zanimljivih opšteprihvaćenih naziva, poput seksu ili kesksu, a izabran je i kao treće najomiljenije jelo Francuza koji su radi gosti zemalja severne Afrike. Ipak, ljubitelji ovog interesantnog jela ne moraju obavezno biti gosti neke od zemalja Magreba, jer se kuskus u savremenom svetu može naći u skoro svim supermarketima, prethodno pripremljen i spreman za kuvanje. Neutralnog je ukusa te ga mešaju i sa slanim i sa slatkim sastojcima, mada se najčešće služi uz meso i ribu.

Tradicionalno pripremanje

Kuskus nastaje mlevenjem i oblikovanjem semoline, jedne vrste durum pšenice, koja se nakon tog procesa prvo poprska vodom, a zatim laganim pokretima pospe brašnom. Po spajanju te smese potrebno ju je formirati rukama, valjanjem u loptice. Kuglice je neophodno prosejati i pažljivo skuvati na pari. Kada su zrnca razabrana, pahuljasta i lagana, smatra se da je kuskus savršeno kuvan. Modernizacijom prehrambene tehnologije proizvodnja je pojednostavljena pa se on danas na ovaj prirodan, tradicionalan način vrlo retko priprema.

Riznica vitamina i minerala

Ovo jelo bogato je vitaminima B-kompleksa koji su, između ostalog, neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta. Sadrži i minerale, poput selena, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra, cinka, fosfora i mangana. Prepun je proteina, pa samim tim podstiče razgradnju enzima, stabilizaciju šećera u krvi, a pomaže i kod zacelivanja rana i pravilnog rasta i razvoja. Redovnom konzumacijom kuskusa imaćete više energije, ojačaćete svoje mišiće i obezbediti pravilan rad vaših creva kao i nadbubrežne žlezde.

Čuvar nerava

Zahvaljujući kalcijumu i selenu, kuskus poboljšava izlučivanje insulina iz gušterače, razvija ubrzan metabolizam, reguliše krvni pritisak, sprečava moždani udar, ujednačava rad srca, štedi nerve i samim tim detoksikuje organizam.

Bogat je vlaknima koja pružaju osećaj sitosti, eliminišu toksine iz krvi i regulišu probavu te je idealan za dijetu. Takođe, niske je kalorijske vrednosti i detoksikuje organizam

Saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma

Jedna šolja kuskusa sadrži veoma mali procenat masti i samo 175 kalorija. Bogat je vlaknima koja pružaju osećaj sitosti, eliminišu toksine iz krvi i veoma nežno regulišu probavu. Redovni unos kuskusa reguliše probleme nastale usled hemoroida i čira na želucu. Sprečava nastanak tumora materice, debelog creva i jajnika.

Za nežnu kožu i sjajnu kosu

Kuskus je bogat cinkom pa uspešno čisti kožu, čineći je sjajnom, bez pegica, tamnih mrlja i drugih oštećenja, a pomaže i njenom bržem zaceljivanju. Sa samo nekoliko unosa ove namirnice u organizam osigurava telu zaštitu od akni, mitesera i suve kože, kao i slabe, oštećene kose i krhkih noktiju.

Jedno od najpoznatijih rijaliti lica Amerike Kloi Kardašijan često priznaje da "vodi bitku" s viškom kilograma, međutim, konačno je uspela da postigne dobru liniju tako što redovno jede kuskus uz šolju raznovrsnog voća, što joj pruža osećaj sitosti, ali pomaže i zdravlju njenog organizma.

Vegetarijanska salata sa kuskusom

Sastojci:

300 g kuskusa
paprika
krastavac
glavica crvenog luka
limun
so, biber
kajenska paprika
kumin
peršun
susamovo ulje

Priprema
Natopite jednu šolju kuskusa u dve šolje vode. Nakon što odstoji desetak minuta, procedite i spreman je za upotrebu. U međuvremenu, iseckajte sve povrće na kockice i potom ga pomešajte s pripremljenim kuskusom. Na kraju je neophodno dodati začine – prstohvat soli, malo bibera, kajenske paprike, kumina, šaku peršuna i kašičicu susamovog ulja. Sve to prelijte sokom od jednog limuna. Smesu dobro promešajte pre služenja.

Kuskus s pečurkama, narom, maslinovim uljem i peršunom

Sastojci:
300 g kuskusa
150 g pečurki
2 nara
veza peršuna
maslinovo ulje
so, biber

Priprema
Prelijte kuskus sa šest šolja posoljene vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji. U međuvremenu, iscekajte pečurke i propržite ih na tihoj vatri dok ne ispari sva voda iz njih. Kada se prohlade, izmešajte ih s pripremljenim kuskusom, iseckanim peršunom, malo maslinovog ulja i semenkama koje ste pre toga izvadili iz oba nara. Pre serviranja treba dobro da sjedinite smesu i ako je potrebno, dodajte po želji malo soli, bibera, ljute papričice ili nekog drugog začina.