Lifestyle

Evo koje običaje treba ispoštovati na Badnji dan, a šta nikako ne treba raditi: Jedna stvar je posebno usmerena na žene (FOTO)

Običaji na Badnji dan su različiti

Evo koje običaje treba ispoštovati na Badnji dan, a šta nikako ne treba raditi: Jedna stvar je posebno usmerena na žene (FOTO)

unsplash

Običaji na Badnji dan uglavnom su vezani za post, unošenje badnjaka, slame i sveće u dom, pravljenje česnice, dok je tu i večera koja okuplja sve članove porodice.

Pročitajte: Tradicionalna posna trpeza na novi način - Badnje veče dočekajte uz potpuno drugačiju posnu gozbu

Reč je o osnovama koje se praktikuju u gotovo svakom pravoslavnom domu 6. januara i tradiciji koju je crkva prihvatila, a sve sa ciljem da se u blagostanju dočeka rođenje Isusa Hrista.

Postoje, međutim, i običaji koji ne stoje u crkvenim knjigama već ih domaćini i domaćice primenjuju od mesta do mesta.

unsplash

 

Običaji na Badnji dan o kojima se malo zna:

1. Na badnje jutro kuća se čisti, ukrašava se slamom, na sto se stavlja suvo i koštunjavo voće, slavska sveća - započinje post koji za cilj ima čišćenje duše. Potom se priprema posna večera, peče pečenica i ide u crkvu na bdenje.

2. Domaćice prave posnu trpezu, ali raznovrsnu, koja bi trebalo da sadrži: pasulj, ribu, baklavu, pogaču, pitu... Veruje se da će tako i nova godina biti bogata i plodna.

unsplash

 

3. Na Badnje veče žena treba da udari rukom muža u slabinu, a muž ženu isto, da bude cele godine kuća vesela, da bude zdrav domaćin - gazda kuće.

4. Postoji verovanje da je dobro započeti neki posao, jer bi ukućani i domaćinstvo bili napredni i bogati čitave godine. 

unsplash

 

5. Na Badnji dan se ništa ne pozajmljuje iz kuće, a ako je šta ranije pozajmljeno, to se traži natrag, jer ne valja da ono što pripada kući bude van nje na Božić.

6. Sa stola je potrebno skloniti sve oštre predmete.

Pročitajte: Sofija i Luka poštuju srpsku tradiciju, ovako se slavi Božić u Madridu

7. Za badnje veče krcaju se orasi. Svaki ukućanin razbije orah da vidi kakva mu je sreća te godine. Ako je jezgro oraha zdravo i jedro, biće dobra godina onome ko ga je iskrcao, ako ne, veruje se da će poboljevati i da neće te godine imati sreće. 

unsplash

 

 

 

Komentari (0)

Loading