Lifestyle

Vlašac - izvor vitalnosti

Vlašac - izvor vitalnosti

Začinska biljka ukusa sličnog mladom luku dostupna je već od ranog proleća i neizostavan je dodatak u kuhinji, a osim što je bogata mineralima i vitaminima, ima i brojna lekovita svojstva

Pored peršuna, mirođije i bosiljka u zelene bombe zdravlja ubraja se i vlašac. Pretpostavlja se da ga je "Putem svile" u Evropu doneo Marko Polo, dok se danas uzgaja ili raste samoniklo po celoj Evropi, srednjoj Aziji i Severnoj Americi, a najviše se koristi u francuskoj kuhinji. Raste od proleća do jeseni, najčešće uz obale reka i na vlažnim livadama, a od maja do jula razvijaju se crvenkasti ili ljubičasti poluloptasti cvetovi. Po intenzivnom mirisu već su izdaleka prepoznatljivi. Sitno seckani listovi vlašca koriste se kao začin i bogati su vitaminima A, C i B, a sadrže i dosta fosfora i gvožđa.

Primena u kulinarstvu

Vlašac je sastavni deo mnogih začinskih mešavina za topla i hladna jela, salate, omlete, pirinač i piletinu. Dobro ide uz sve vrste sireva, naročito mlade, kao i s krompirom spremljenim na različite načine, a posebno je zanimljiv ako se doda pire-krompiru.

Eliksir zdravlja

Ova ukusna i nežna lukovica obiluje dragocenim nutrijenatima i nudi nam brojne prednosti za zdravlje. Štiti nas od velikog broja kardiovaskularnih bolesti, popravlja imunitet, osnažuje kosti, jača vid, olakšava varenje i hrani mozak. Zahvaljujući idealnoj kombinaciji gvožđa i vitamina C, vlašac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv umora. Poput belog i crnog luka, i njegovim konzumiranjem može se pozitivno uticati na krvni pritisak, a pored toga dodatno štiti od kijavice i drugih lakših oblika prehlade, a dokazano je i da jača glasne žice.

Razvija mozak i memoriju

Vlašac sadrži vitamin B8 odnosno kolin, esencijalni nutrijent koji utiče na razvoj mozga kod fetusa, a specifičan je i po tome što poboljšava memoriju i intelektualne sposobnosti odraslih osoba. Ova supstanca, naime, pomaže pri stvaranju mijelina – zaštitne opne nervne ćelije i mozga. Pored toga, važna je za održanje zdravlja srca jer snižava nivo LDL holesterola.

Protiv nesanice i depresije

Kolin iz vlašca učestvuje i u procesima prenosa nervnih impulsa i lučenja dopamina. Deluje umirujuće na nerve i mišiće i u velikoj meri pomaže u slučaju nesanice, blažih neuralgija, pa i depresije. Slično dejstvo na nervni sistem ima i folna kiselina - vitamin B9, kojim takođe obiluje ukusni vlašac.

Poboljšava vid

Vlašac sadrži lutein i zeaksantin, jedinjenja čije je antioksidativno dejstvo najefikasnije u zaštiti očiju. Naime, ove supstance usporavaju razvoj katarakte, štite vid i drže pod kontrolom povišen očni pritisak. Zbog toga se luk vlašac preporučuje svima onima koji imaju porodičnu istoriju i sklonost sivoj mreni i slabovidosti.

Za lepu i negovanu kožu bez akni

Vlašac kao izuzetan izvor beta-karotena efikasan je u lečenju akni. Pored toga C vitamin kojim obiluje poboljšava elastičnost krvnih sudova, sprečava nastanak ogrebotina i olakšava brzo zarastanje rana.

Protiv starenja kože

Antioksidantna svojstva vlašca pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje ćelija i starenje kože. Još su dame u dobra starog Rima, bile upoznate sa njegovim prednostima.

Maska za suvu kožu

Stavite vlašac u vodu i pustite da malo omekša, nakon toga ga lepo procedite i u avanu izgnječite, tako da dobijete pire. Blagim pokretima nanesite ga na lice i ostavite da odstoji 30 minuta, a nakon toga sperite mlakom vodom. Kao i uvek za sam kraj dobro dođe hidratantna krema.

Vlašac za zdravu kosu

Redovnom upotrebom vlašca povećaćete protok krvi temena, smanjićete svrab i ojačati koren vlasi. Takođe, sprečićete lomljenje dlake i vašoj kosi obezbediti puniji i sjajniji efekat.

Protiv gubitka kose

Ako primetite da vam kosa naglo opada i da vam se na pojedinim mestima dosta proredila pokušajte da je perete sokom od vlašca. Efekat je vidljiv već posle nekoliko nedelja.

Savet plus

Iseckajte vlašac na kockice i promešajte sa pavlakom ili kiselim mlekom po želji. Dobićete izvanredan umak za tortilja čips od kukuruznog brašna.

Poznata ličnost:

Glumica Džesika Alba, ne može da zamisli svoje jutro bez kajgane sa vlašcem, jer joj ova čudotvorna biljka daje osećaj zdravlja i vitalnosti.

Recepti:

Sendviči sa lososom i vlašcem

Sastojci:
- 1 glavica crvenog luka iseckanog na kolutove
- 200 g iseckanog vlašca
- 200 g lososa na listiće
- 250 g krem sira
- 4 zemičke sa susamom
- 100 grama zeleniša po želji

Priprema:
Za početak, zemičke presecite na pola i stavite u rernu ili u aparat za tople sendviče da se malo prepreku. Preko njih premažite tanak sloj krem sira, a zatim ređajte malo vlašca, malo luka, pa par listića lososa. Za sam kraj sendviče dekorišite zelenišem po želji.

Pohovani oslić sa vlašcem

Sastojci:
- 800 grama oslića
- 200 grama kukuruznog brašna
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika vegete
- So i biber po ukusu
- Ulje po potrebi
- 6 kom šeri paradajiza

Priprema:
Očistite ribu i isecite je na manje parčiće. S druge strane napravite smesu za pohovanje: kukuruzno brašno pomešajte sa alevom paprikom, vegetom i malo soli. Kada se lepo izmešaju Oslić valjajte u tu mešavinu, pa spuštajte u vrelo ulje i pržite sa svih strana da fino porumeni. Vadite potom na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa redjajte na tanjir. Preko njega pospite vlašac ceo ili iseckan u zavisnosti od dekoracije i par komada šeri paradajiza presečenih na pola.