Lifestyle

9 razloga zašto kokosovo ulje treba da upotrebite još danas na kosi

9 razloga zašto kokosovo ulje treba da upotrebite još danas na kosi

Recite zbogom iskrzanim i zamršenim krajevima, kao i kosi bez volumena i sjaja, Rešenje za većinu ovih problema krije se samo u jedno sastojku – kokosovom ulju.

Ako spremate zdravu hranu, ovo sjajno ulje već dobro poznaješ, ali njegova dobrobit prevazilazi kulinarske vode – iznenađujuće je dobra za kožu i kosu. Ne, ne govorimo o maslinovom ulju, već o mirišljavom i ukusnom kokosovom koji ima toliko dobrobiti za vašu kosu da ćete bukvalno nakon čitanja otići da ga nabavite.

Evo koje su koristi kokosovog ulja za vašu kosu

- Prodire do korena dlake, a ne deluje samo površinski; većina drugih ulja deluje samo na površinski sloj kose, a ne hrani je dubinski. Kokosovo ulje ima malu molekularnu masu koja hrani kosu iznutra.

- Omekšava suvu kosu: Malo kokosovog ulja koristi se kao ,,silikon“ kako bi omekšalo kosu i/ili ispravilo kovrdže.
- Umiruje kosu: Kokosovo ulje prekriva kosu zaštitinim slojem otpornim na statički elektricitet.
- Povećava sjaj zbog velike količine masnih kiselina, obnavlja i jača kosu i pomaže u borbi protiv štetnih spoljnih uticaja.
- Poboljšava rast kose: Tajna je u tome da treba da se koristi svaki dan. Utrljajte kokosovo ulje u teme i ostavite ga pola sata da deluje.
- Dobro je za sve tipove kose. Hidrira i hrani suvu i hemijski tretiranu kosu, takođe reguliše masnoću i pH vrednost kose.
- Deluje antibakterijski i protiv gljivica, što znači da pomaže proti peruti i seboreje.
- Bogata je ključnim hranljivim stvarima za zdrav rast kose – poput vitamina E, K i gvožđa.
- Lako ga je nabaviti u prodavnicama i nije skupo.

Kako pravilno da ga koriste na kosi?

Nanesite ga po celoj kosi, od korena do vrhova. Dobro ga utrljajte umasirajte u kožu, a potom umotajte glavu toplim peškirom. Ostavite tako 30 minuta, najbolje pre tuširanja, potom operite kosu kao i inače.

Važno je isprati kosu kako bi izbegli da se masnoća zadrži na njoj, osobito ako imate tanku kosu. Rezultat? Sigurno će vam se svideti, i više nego što ste očekivali! Kosa će biti odlično hidrirana i imaće više volumena i fleksibilnosti. Biće predivna, kao da ste izašli iz frizerskog salona. Vlažna i sa strukturiranim vrhovima.

Isprobajte kod kuće tretman kokosovim uljem, jedino je bitno da nabaviš 100 posto čisto kokosovo ulje, a ne neko pomešano sa drugim sastojcima. Ako nikada niste probale ili videla kokosovo ulje, ono je prozirno, a na teperaturama ispod 24 stepeni se malo zgusne pa izgleda kao bela masa.

Iako je toplina neophodna da kokosovo ulje prodre u kosu, izbegavajte sunce dok imate ulje na kosi, jer (kao i svako pregrejano ulje) može spržiti kosu.