Lifestyle

PSIHOLOGIJA, LEPOTA I DIZAJN: KAKO ŽIVOTNI PROSTOR UTIČE NA VAŠU PSIHU

PSIHOLOGIJA, LEPOTA I DIZAJN: KAKO ŽIVOTNI PROSTOR UTIČE NA VAŠU PSIHU

Životni prostor je mesto gde provodimo najviše vremena, stvaramo trenutke za pamćenje i naša sigurna luka. Različita istraživanja su pokazala da elementi dizajna enterijera imaju sposobnost da izazovu pozitivan ili negativan emocionalni odgovor kod ljudi. Zato životni prostor treba da bude uređen tako da u nama budi pozitivne emocije, podstiče našu keativnost i čini nas srećnim.

Kako da vaš dom deluje „pozitivno“ na vaše raspoloženje

Postoji mnogo načina kako da pri uređenju svog doma iskoristite sve tehnike zasnovane na psihologiji. Evo nekoliko ideja koje će delovati na povećanje dobrog raspoloženja u vašem prostoru.

Organizacija na prvom mestu. Ništa ne umara toliko kao kada je prostor pretrpan i neuredan. To se najpre odnosi na predsoblje, prvu prostoriju u koju ulazite. Ukoliko ste odabrali funkcionalan orman, prostor će odisati dobrodošlicom, a i lakše ćete ga držati urednim.

Izbor boja za dom je od presudne važnosti za osećaj prijatnosti i udobnosti sopstvenog doma. Nije svejedno koju ćete boju izabrati za zidove, jer će uticati na vaše raspoloženje. Bez obzira na boju koju odaberete – žutu, narandžastu, plavu ili zelenu, psiholozi savetuju da uvek izaberete blažu varijantu, pastelnu. Deo zida može da bude okrečen u jaču boju, radi određenog efekta, ali ne cela prostorija. S druge strane nameštaj jačih boja, u neutralno okrečenoj prostoriji, doprineće atmosferi cele prostorije. Pastelne ili blaže nijanse plave i zelene se preporučuju za spavaće sobe, a ako još izaberete udoban krevet i dušek po svojoj meri, moći ćete u potpunosti da se opustite, naspavate i ustanete ujutro kao novi.

Bez obzira na oblik prostorije koju nameštate, uvek imajte na umu, pored kvaliteta,  funkcionalnost nameštaja koji kupujete. Za dnevnu sobu je bolje odabrati garnituru  sa mehanizmom za razvlačenje, ukoliko vam je dnevna soba ujedno i spavaća. Na taj način će vam prostor u kom boravite najviše tokom dana uvek biti uredan i prohodan.

Način na koji je prostorija osvetljena je važan za ceo ambijent. Najbolje osvetljenje je naravno prirodno, odnosno sunce. Ukoliko nemate dovoljno svetla u svom stanu, koristite lampe koje će doprineti atmsferi koju želite u odabranoj prostoriji.

Lampe sa žutim svetlom uvek doprinose stvaranju prijatne, opuštajuće atmosfere.

Lampe sa belim svetlom su najpogodnije za radnu prostoriju.

Napravite sebi kutak za čitanje u kom se nalazi udobna fotelja, stočić i visoka stojeća lampa.

Biljke poboljšavaju raspoloženje

Mnoge psihološke studije ukazuju da blizina biljaka popravlja raspoloženje, koncentraciju pa čak i memoriju, jer njihovo prisustvo smanjuje stres. U zavisnosti od ličnog ukusa, cveće različitih boja ili biljke zelene boje mogu da vam poprave raspoloženje ili vas umire, ali je jako bitno da ih stavite negde gde ćete ih stalno videti, kao na primer u kuhinju ili dnevnu sobu.

Ukoliko želite da se osećate dobro u svom domu, morate da mu posvetite malo pažnje. Odaberite paletu boja koja vam se dopada za svaku prostoriju, zatim odaberite stil koji će da preovladava, pa tek onda birajte kvalitetne i funkcionalne komade nameštaja koji odgovaraju vašem prostoru i njegovoj nameni.

Stara latinska poslovica kaže da se o ukusima ne raspravlja, a francuski pisac Stendal je primetio : « Lepota je obećanje sreće. «  Iako nam svaki prostor nameće određene granice, nije potrebno mnogo da kreiramo “lepotu” u svom domu i oko nas. Izmaštajte svoju sreću.