Lifestyle

Bamija – lekovita biljka starog Egipta

Autor: | 01/08/2017

Bamija – lekovita biljka starog Egipta

Osim što je simbol egzotične kuhinje, ova duguljasta skrivenosemenica bogata je vitaminima koji su veoma važni za metabolizam, u borbi protiv anemije i kod održavanja vitkosti i lepe, negovane kože

Bamija, poznatija još kao okra, jednogodišnja je biljka iz porodice slezova "Malvaceae". Za njena fantastična lekovita svojstva znalo se još u drevnom Egiptu, čak ju je i sama Kleopatra koristila kao sredstvo za podmlađivanje. Gaji se pred sam kraj proleća kada nema više straha od iznenadnih mrazeva i zahteva vlažno i toplo zemljište. Raste do dva metra u visinu, dok se njeni zreli plodovi mogu ubirati već nakon dva meseca. Izgledom podseća na manju papriku, zašiljene, repaste i maljave teksture, a osim upotrebe u medicini, sve je veći njen značaj u kulinarstvu.

Primena u kulinarstvu

Bamija se najčešće koristi kao egzotičan dodatak supama i čorbama. Pohovana, pečena ili marinirana odlično se slaže s jelima od jagnjetine, svinjetine i piletine, kao varivo ili dodatak. Zbog svojih afrodizijačkih svojstava važi za omiljeno jelo begova po manjim mestima Turske, o čemu najbolje svedoči čuvena begova čorba i bajramska bamija. Može se koristiti tokom čitave godine, ali pre toga neophodno je da se osuši, samelje, zamrzne ili marinira. Domaćice je upotrebljavaju kao dodatak sosovima jer ima svojstvo emulgatora, koji određenoj smesi pomaže da se zgusne. U poslednje vreme u egzotičnim restoranima mogu se poručiti i bamije punjene mesom, sirom ili pirinčem, u zavisnosti od želja gostiju. Ne treba zaboraviti ni čaj od ove biljke koji, osim osveženja, predstavlja lek protiv raznoraznih bolesti.

Kozmetička i lekovita svojstva

Ukoliko želite da sačuvate vitku liniju, neophodno je da znate da bamija spada u grupu niskokaloričnih namirnica. U 100 grama ima svega 33 kcal, a ne sadrži zasićene masti ni holesterol. U njenim plodovima nalaze se brojna dijetetska vlakna, minerali i vitamini, te je često sastavni deo dijetetskih programa. Poslednjih godina ova biljka predstavlja jedan od glavnih sastojaka prirodno napravljenih krema bez parabena, konzervansa i drugih aditiva. Pripadnice lepšeg pola dosta je koriste za ulepšavanje i zatezanje kože jer deluje poput botoksa i sprečava prevremeno starenje.

Okra svojim dijetetskim vlaknima pospešuje ubrzavanje metabolizma, pokreće lenja creva i dolazi do bolje razgradnje hrane u organizmu. Njeno umirujuće dejstvo kod problema sa želucem nadaleko je poznato jer ona uspešno neutrališe i najjače kiseline, a reguliše i nivo šećera u krvi te se za nju često kaže da deluje poput insulina kod ljudi koji boluju od dijabetesa. Odličan je borac protiv anemije, a pomaže i kod otklanjanja štetnih materija iz organizma.

Prijatelj u trudnoći

Bamija sadrži znatne količine vitamina B koji je zadužen za proizvodnju novih ćelija i folata i od velike je važnosti za zdravu trudnoću. Sprečava urođene mane kod beba i pomaže da plod raste i razvija se, a pored njega, od značaja je i vitamin C, kojim je bamija veoma bogata.

Bivši američki predsednik Bil Klinton veliki je ljubitelj bamije, koja je sastavni deo njegovog svakodnevnog jelovnika. Budući da je dobro upoznat s njenim lekovitim svojstvima, kao i egzotičnim ukusom, kada su ga jednom prilikom pitali kako mogu da mu udovolje, odgovorio je: "Ako želite da me počastite, neka to bude bamija".

Begova čorba

Sastojci
250 g pilećeg mesa
100 g šargarepe
50 g peršunovog lista
50 g korena celera
50 g brašna
50 g maslaca
15 g bamije
žumance
50 g pavlake
malo limunovog soka
so, biber i vegeta

Priprema

Operite meso i kuvajte ga s korenom celera uz dodatak začina prema želji i ukusu. Kada se skuva, procedite ga i odvojte kosti, a zatim ga iskidajte prstima na sitne komade. Vodu u kojoj se kuvalo obavezno sačuvajte. U drugu šerpu stavite maslac i istopite ga na tihoj vatri. Potom dodajte brašno kako biste napravili zapršku. U to sipajte supu u kojoj se kuvalo meso i ostavite na srednjoj jačini. Potrebno je da se kuva oko 15 minuta. Odmah nakon toga, iseckajte i dodajte šargarepu, celer i peršun. Kada supa postane bistra i gusta, procedite je, dodajte meso i još malo kuvajte. U zasebnoj posudi skuvajte limunov sok i bamiju i dodajte jelu uz žumance i pavlaku.