Lifestyle

Kompanija Nectar osnovala Nije svejedno fondaciju

Kompanija Nectar osnovala Nije svejedno fondaciju

Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, osnovala je “Nije svejedno” fondaciju čiji će fokus biti na projektima sa ciljem povećanja nataliteta u Srbiji, povratku dece prirodi i edukaciji i osnaživanju mladih iz oblasti agrarnog poslovanja. Prvi konkretan projekat fondacije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, biće osnivanje savetovališta za vantelesnu oplodnju u domovima zdravlja i otvaranje centra za vantelesnu oplodnju kao i uspostavljanje besplatnog nacionalnog broja na kojem će građani moći da dobiju sve neophodne informacije i psihološku podršku u ovom procesu.

Ana Radun, zamenica generalnog direktora kompanije Nectar i predstavnik porodice Radun koja je od osnivanja 100% vlasnik kompanije, obratila se skupu kao Upravitelj fondacije i predstavila prvi projekat.

- Kao porodična kompanija koja postoji pune dve decenije, verni smo Nije svejedno filozofiji poslovanja i rukovodimo se ključnim rečima zdravo, kvalitetno, domaće. Društveno odgovorno poslovanje je uvek bila naša dodatna aktivnost, a sada, osnivanjem “Nije svejedno” fondacije želimo da na strateški i kontinuiran način ostavimo trag u oblastima u kojima možemo najviše da doprinesemo svojim trudom, sredstvima, znanjem i iskustvom - rekla je Ana Radun na predstavljanju Nije svejedno fondacije.

Svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo. Akcijom “Nije svejedno kad bebe dolaze”, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, kompanija Nectar je rekonstruisala odeljenje za vantelesnu oplodnju klinike GAK Narodni front, i stvorila uslove da se višestruko poveća broj parova koji će imati šansu da ovaj proces obave u svojoj zemlji. Fondacija zajedno sa Ministarstvom, nastavlja delovanje u ovoj oblasti otvaranjem savetovališta za parove pri domovima zdravlja, ali i otvaranjem besplatnog nacionalnog broja za sve kojima je potreban savet ili prihološka pomoć a napravljen je i vodič za vantelesnu oplodnju koji će biti distribuiran u sve domove zdravlja. Uskoro će biti obezbeđeno i vozilo kojim će stručna lica moći da dođu i do onih kojima ova vrsta informacije ili stručnosti nije lako dostupna.

Fondacija je uvezala sve činioce u ovaj projekat – Ministarstvo zdravlja, Udruženje “Šansa za roditeljstvo”, Centar za mentalno zdravlje Grada Beograda.

- Pitanje vantelesne oplodnje od strateškog je značaja za nas. Tokom prošle godine nešto više od 3740 žena prošlo je postupak VTO. Nizom projekata trudili smo se da povećamo broj parova koji bi mogli da prodju kroz ovaj proces. Podigli smo starosnu granicu za ulazak u postupak sa 38 na 42 godine, a zajedno sa Nectarom rekonstruisali smo odeljenje VTO u GAK Narodni front. Sam proces nije jednostavan, zato je važno da parovi budu svesni da treba da se jave što ranije, čemu će doprineti otvaranje savetovališta odnosno projekat koji danas predstavljamo – izjavio je Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i naznačio da će Ministarstvo zdravlja I dalje fokusirano raditi na temama koje su vitalne za povećanje nataliteta u Srbiji i lečenje neplodnosti.

Na događaju su predstavljene i druge dve oblasti u kojima će Fondacija razvijati čitav niz projekata i programa usmerenih na povratak prirodi koji će omogućiti deci da što više vremena provedu u prirodi, i na edukaciju u oblasti agrarnog poslovanja, kako bi se podelila znanja i kroz prakse i stipendije iz ove oblasti.