Lifestyle

Fitnes stručnjak savetuje: Preoblikuje telo kod kuće uz jednostavan plan

Fitnes stručnjak savetuje: Preoblikuje telo kod kuće uz jednostavan plan

Motivaciju za vežbe tokom trajanja izolacije možete naći u dodatnom vremenu koje biste mogli da iskoristite na idealan način i da konačno skinete nekoliko kilograma viška. Uz dobar plan, internet treninge i male restrikcije u ishrani možete uraditi mnogo za vašu liniju

 

Kevin Stil, doktor fiziologije s 30 godina iskustva u fitnesu, oduvek je podsticao klijente da vežbaju kod kuće i pre nego što nam se dogodila pandemija virusa COVID-19, posle koga su svi vežbači, hteli – ne hteli, osuđeni na ovakav vid treninga.

Uverenje doktora Stila da će ljudi brže prihvatiti fitnes kao stil života ako treniraju u domu, sada, u uslovima novog načina življenja, postalo je prihvatljivo i onima koji su se "kleli" u teretane i fitnes centre. Delotvoran program vežbanja kod kuće koji će izgraditi mišiće i sagoreti kalorije, uz dobar plan ishrane, učiniće mnogo za vaš izgled.

Važno je uključiti pet elemenata treninga kod kuće: zagrevanje, kardio, vežbe snage, fleksibilnosti i na kraju istezanje.

Zagrevanje

Ako planirate da vežbate sat vremena, neka zagrevanje traje oko 5 ili 10 minuta. Vežbe kojima ćemo se zagrejati treba da budu jednostavne i lagane, s postepenim povećanjem intenziteta. Kruženje glave, ramena, kolena, bokova, iskoraci i otkloni obavezni su pre svakog treninga.

Pročitajte i: Fitnes blogerka objavila fotku svot tela 24 sata posle porođaja i reakcije su burne: Niko ne veruje da OVAKO izgleda!

Vežbe

Najbolji trening snage i fleksibilnosti jeste onaj u kom radi više od jedne grupe mišića u isto vreme. Čučnjevi su najbolji za oblikovanje butina i zadnjice, sklekovi – za celo telo a najviše ruke, trbušnjaci i plankovi za stomak. Vežbe potražite na internetu, a za one koji izbegavaju jak intenzitet najbolji je pilates. Ako ste početnik, 30 minuta kardiovaskularne aktivnosti biće vam dovoljno tri puta nedeljno. Pazite na to da vežbe pokriju sve glavne mišićne grupe, leđa, gornji i donji deo tela.  stomak, guzu, noge. Za početak radite tri seta po 10-15 ponavljanja svake vežbe.

Pročitajte i: DANIJELA BUZUROVIĆ – Počinje moj fitnes izazov

Istezanje

Ono je važan deo treninga i to najbolje javno pokazuje Novak Đoković. Ne preskačite ga jer ono sprečava grčeve, opušta mišićnu napetost, poboljšava cirkulaciju, omogućava slobodnije i lakše kretanje posle treninga, ali i sprečava povrede poput istegnuća mišića.

Pročitajte i: Čari fitnesa u 4. deceniji: Nikol Šerzinger zategla zadnjicu i ostavila fanove bez daha! 

Idealno vreme za vežbanje

Vežbe rano ujutro mogu da učine da se osećate dobro i da lakše prebrodite ostatak dana, kao i da mentalno ostanete jaki. Iako su nam dani u kući ispunjeni rutinama, ne dozvolite da upadnete u vežbačku rutinu pa da vam to pokvari motivaciju. Kada vam dosade vežbe, promenite ih, a na internetu ima pregršt dobrih i delotvornih programa.

Pročitajte i: Fitnes stručnjak savetuje: Smanjite količine mesa koje jedete tokom sedmice

Plan ishrane i beleženje rezultata

Zapišite po nedeljama sve što ste jeli, program vežbi, kao i napredak. Merite se na vagi ali i santimetrom. Po tome ćete videti koji plan ishrane i koja vrsta vežbi najbolje deluje na vašu figuru i pomaže skidanju masnih naslaga. Kada prođe pandemija, na ovaj način možete trajno da promenite životne navike time što će trening postati deo vaše svakodnevice.

Možda će vam koristiti i: Nutricionista savetuje: Kako da se ne ugojite tokom izolacije

Komentari (0)

Loading