Rosi i Kati u 2026. godini ispuniće se najveća želja: Stevan i Una Piale čekaju treće dete
18/12/2025
8h
Stevan i Una Piale čekaju treće dete
Italijanska šefica Veruška Ankonitano otkriva zaboravljeni recept za tradicionalnu pinsu koja je nastala mnogo pre pice. Čak je i u “Eneidi” zapisano da su Rimljani gnječili žitarice kako bi napravili ovalno pecivo na užarenom uglju.
Pinsa, prethodnica pice, ove godine se vraća na svetske menije
Baš kao i pica i pinsa je „izum” siromašnih poljoprivrednika. Koristili su vodu i mešane žitarice: zob, ječam i proso. Nakon što bi razvukli testo u ovalni oblik, samo bi ga posolili i posuli aromatičnim biljem.
Pinsa podseća na fokaču, samo nema karakteristične rupe, a neretko bogati nadev zamenjuje tek malo maslinovog ulja i ruzmarina. Već zaboravljeno jelo oživele su italijanske pinserije u Americi, a gastronomski poznavaoci najavljuju da bi pinsa u 2020. mogla postati veliki hit. Kad se tome doda da testo za pinsu lakše pada na želudac od testa za picu, nema razloga da im ne verujemo, piše CafeBar&Restoran.
10 Best Pizza Pans For Your Kitchen (and the Secrets for the Best Pizza!) 🍕😋
👉https://t.co/Jq9LG7kI79 #italianfood #pizza #pizzalovers @thefoodelle pic.twitter.com/Qju91NJw2Y — Veruska Anconitano (@LaCuochina) June 22, 2020
U nastavku teksta donosimo vam osnovni recept za pinsu iz Rima koji je pripremila Veruška Ankonitano, gastro-stručnjak. Ta Italijanka koja živi i radi u Dablinu putuje po svetu šireći tradicionalnu italijansku kuhinju, a gostovala je na većini vodećih kulinarskih TV programa.
– Ovako se pravi pinsa u Rimu, a vi se po svom ukusu poigrajte sastojcima za nadeve, a možete odraditi i klasik s maslinovim uljem, solju i ruzmarinom – kaže Veruška.
PROČITAJTE: Testo na trpezi: Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa
Photo by bhofack2 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Sastojci za testo:
* 800 g pšeničnog brašna
* 150 g pirinčanog brašna
* 50 g sojinog brašna
* 1/2 kesice suvog kvasca
* 20 g soli
* 10 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
* litar hladne vode.
Priprema:
* Pomešajte sve tri vrste brašna i kvasac.
PROČITAJTE: Dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda, ali će u njima uživati sva čula
Gastro savet CafeBar&Restoran
Za nadev možete iskoristiti slaninu ili, još bolje, sušene svinjske obraze (guanciale), a naravno i listiće pršute. Pecite ih u tiganju dok ne postanu hrskavi, a potom ih držite na toplom.
U isti tiganj, na masnoću dodajte pelat, so i prstohvat čilija. Dinstajte na laganoj vatri deset minuta. Premažite pinsu umakom, pa je ispecite, odozgo stavite slaninu ili pršutu i pospite rendanim pekorinom ili parmezanom.
Rosi i Kati u 2026. godini ispuniće se najveća želja: Stevan i Una Piale čekaju treće dete
18/12/2025
8h
Stevan i Una Piale čekaju treće dete
Slavski kolač, ikona i mirisi tradicije: Dragana Katić proslavlja Svetog Nikolu
18/12/2025
9h
Dom Dragane Katić pred Nikoljdan
Nikad nije kasno za promene: Ilda Šaulić o novom albumu i reakciji ćerke koja ju je najviše brinula
18/12/2025
10h
Ilda Šaulić se oglasila lepim povodom
Savršena porodična fotografija: Kejt Midlton i princ Vilijam sa decom čestitali praznike
18/12/2025
12h
Tradicionalna božićna čestitka Kejt i Vilijama ugledala svetlost dana
Komentari (0)