Horoskop za 3. novembar: Rakovi pod naletom emocija, Škorpijama stiže ponuda koja se ne odbija
02/11/2025
11h
Horoskop za 3. novembar 2025. godine
Italijanska šefica Veruška Ankonitano otkriva zaboravljeni recept za tradicionalnu pinsu koja je nastala mnogo pre pice. Čak je i u “Eneidi” zapisano da su Rimljani gnječili žitarice kako bi napravili ovalno pecivo na užarenom uglju.
Pinsa, prethodnica pice, ove godine se vraća na svetske menije
Baš kao i pica i pinsa je „izum” siromašnih poljoprivrednika. Koristili su vodu i mešane žitarice: zob, ječam i proso. Nakon što bi razvukli testo u ovalni oblik, samo bi ga posolili i posuli aromatičnim biljem.
Pinsa podseća na fokaču, samo nema karakteristične rupe, a neretko bogati nadev zamenjuje tek malo maslinovog ulja i ruzmarina. Već zaboravljeno jelo oživele su italijanske pinserije u Americi, a gastronomski poznavaoci najavljuju da bi pinsa u 2020. mogla postati veliki hit. Kad se tome doda da testo za pinsu lakše pada na želudac od testa za picu, nema razloga da im ne verujemo, piše CafeBar&Restoran.
10 Best Pizza Pans For Your Kitchen (and the Secrets for the Best Pizza!) 🍕😋
👉https://t.co/Jq9LG7kI79 #italianfood #pizza #pizzalovers @thefoodelle pic.twitter.com/Qju91NJw2Y — Veruska Anconitano (@LaCuochina) June 22, 2020
U nastavku teksta donosimo vam osnovni recept za pinsu iz Rima koji je pripremila Veruška Ankonitano, gastro-stručnjak. Ta Italijanka koja živi i radi u Dablinu putuje po svetu šireći tradicionalnu italijansku kuhinju, a gostovala je na većini vodećih kulinarskih TV programa.
– Ovako se pravi pinsa u Rimu, a vi se po svom ukusu poigrajte sastojcima za nadeve, a možete odraditi i klasik s maslinovim uljem, solju i ruzmarinom – kaže Veruška.
PROČITAJTE: Testo na trpezi: Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa
Photo by bhofack2 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Sastojci za testo:
* 800 g pšeničnog brašna
* 150 g pirinčanog brašna
* 50 g sojinog brašna
* 1/2 kesice suvog kvasca
* 20 g soli
* 10 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
* litar hladne vode.
Priprema:
* Pomešajte sve tri vrste brašna i kvasac.
PROČITAJTE: Dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda, ali će u njima uživati sva čula
Gastro savet CafeBar&Restoran
Za nadev možete iskoristiti slaninu ili, još bolje, sušene svinjske obraze (guanciale), a naravno i listiće pršute. Pecite ih u tiganju dok ne postanu hrskavi, a potom ih držite na toplom.
U isti tiganj, na masnoću dodajte pelat, so i prstohvat čilija. Dinstajte na laganoj vatri deset minuta. Premažite pinsu umakom, pa je ispecite, odozgo stavite slaninu ili pršutu i pospite rendanim pekorinom ili parmezanom.
Horoskop za 3. novembar: Rakovi pod naletom emocija, Škorpijama stiže ponuda koja se ne odbija
02/11/2025
11h
Horoskop za 3. novembar 2025. godine
Ne treba mi veštačka inteligencija, sve znam: Rada Manojlović ne koristi ChatGPT iz inata
02/11/2025
12h
Pevačica Rada Manojlović otkrila je da ne koristi ChatGPT niti bilo kakvu veštačku inteligenciju, i to — iz čistog inata. Kako kaže, uvek ide kontra sveta i ne voli da radi ono što svi drugi rade.
02/11/2025
15h
Razlika u godinama između Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića je ovolika
Otkinuo se deo mene! Ispovest Ekstra Nene koja slama srce: Kad god je njen rođendan, odem na groblje
02/11/2025
18h
Tuga Ekstra Nene neizmerna je
Komšije Duška Tošića iz Orlovata: Stopirao je sa samo 9 godina, otac mu je bio siromašan
02/11/2025
20h
Komšije Duška Tošića iz rodnog Orlovata otkrile su kakav je poznati fudbaler van terena. Iako godinama živi u Beogradu, Duško često posećuje svoje selo, a meštani za njega imaju samo reči hvale
Komentari (0)