Lifestyle

Izdašna i meka: Vasilopita za sreću u duši i mir u kući (recept)

Vasilopita nosi u sebi tradiciju koja magiju novogodišnje večeri može produžiti sve do prve Visibabe. Ovaj čuda i sladak naziv potiče od Svetog Vasilija koji predstavlja grčkog Deda Mraza, a čiji se imendan slavi prvog dana nove godine. Grčke domaćice pripremaju ovaj kolač kao miloštu za Svetog Vasilija koji će njihovoj kući doneti sreću i blagostanje, a vi ga možete pripremiti bez povoda ili za slavske trpeze.

Izdašna i meka: Vasilopita za sreću u duši i mir u kući (recept)

Širom Grčke mese se razne vasilopite – neke su slane sa sirom, kao one iz grada Kozani, a neke su poput tradicionalnog slatkog hleba. Mnogim domaćicama omiljene su ove u vidu kolača koji neodoljivo podseća na čuveni nemački stollen.

Moglo bi se reći da je vasilopita slatki pandan našoj česnici jer je posredi čuvena igra „kome će pripasti novčić”? Ova tradicija je toliko omiljena da Grci nastavljaju da seku vasilopite tokom celog januara pri svakom većem okupljanju. Zato je ona idealna i za slavske trpeze. Okrugli kolač se seče na onoliko delova koliko je dragih ljudi oko vas, a potom svi ushićeno, u tri zalogaja, jedu svoje parče uz nestrpljenje da otkriju da li se baš u njihovom komadu krije novčić koji obećava sreću i zdravlje tokom čitave godine.

Sigurni smo da će ova slatka tradicija naći mesto u domovima mnogih od vas jer uvek ima mesta za još malo praznične magije i nakon nje, piše Katarina Koxelia s bloga „Grčka kuhinja”. 

Ukusne krofne koje ne upijaju ulje, napravite ih danas za sreću i blagostanje!

tolisma / iStock / Getty Images Plus via Getty

 

Sastojci:

- 300g putera na sobnoj temperaturi
- 250g šećera u prahu
- 4 jajeta na sobnoj temperaturi
- 75ml mleka
- 400g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica mahlepa u prahu
- četvrt kašičice mastike u prahu
- pola kašičice kardamona u prahu
- pola kašičice muskatnog oraščića u prahu
- Rendana kora jedne pomorandže
- 100g sitno seckanog kandiranog voća po želji

Priprema:

Kao i uvek pre pripreme kolača, bitno je da su sastojci na sobnoj temperaturi. Navedene začine možete pronaći u specijalizovanim radnjama s grčkim proizvodima ili u prodavnicama zdrave hrane. Ako neki od njih ne nađete, prosto ih izostavite, samo nemojte odustati od pripreme. 

U većoj posudi mikserom dobro umutite puter i šećer u prahu oko pet minuta dok ne dobijete belu penasto umućenu smesu.

U jednu manju činijicu dodajte sve začine (mahlep, mastika, kardamon, muskatni oraščić, vanilin šećer) i dve kašike brašna. Ovu smesu, ako je potrebno, propustite i kroz blender u slučaju da je neki od začina u komadu (poput mastike). Dodajte u smesu s puterom. Izrendajte koru pomorandže i nastavite da mešate mikserom na manjoj jačini.

Tradicionalna pogača - Kraljica božićne trpeze (recept)

Athina Psoma / iStock / Getty Images Plus via Getty

 

Dodajite jedno po jedno jaje, dodajući naredno kada smesa upije prethodno jaje i tako dok se smesa dobro ne umuti. Ostavite mikser, pa postepeno dodajte mleko i brašno, blago mešajući kašikom dok se svi sastojci ne sjedine. Bitno je da ne mutite jako pri dodavanju brašna jer vam je potrebna vazdušasta struktura kolača.

Podesite rernu na 180 stepeni i jednu tepsiju prečnika oko 26 cm namažite puterom. Pospite brašnom, a za još veću sigurnost postavite i pek papir na dno tepsije. Sipajte smesu i u ovom trenutku stavite srećni novčić. Dobro izravnajte površinu kolača kašikom i pecite oko 45 minuta ne otvarajući vrata rerne kako vam kolač ne bi „pao“. Sačekajte da se ohladi, rasformirajte i ukrasite po želji.

Umesto pečenja i mrsnih obroka: Hranljivo voće na trpezi

KCmelete / iStock / Getty Images Plus via Getty

 

Vasilopita – predlozi za serviranje:

Možete je posuti s dosta šećera u prahu što je sasvim dovoljno s obzirom na eksploziju ukusa. Možete je preliti glazurom crne čokolade: 100g čokolade otopite na pari dodajući 100 ml slatke pavlake i čim se prohladi prelijte kolač.

Predlog omiljenog preliva - Ganaš od bele čokolade:

200g bele čokolade otopite na pari sa 100ml slatke pavlake sačekajte da se ohladi a potom prelijte kolač.

Komentari (0)

Loading