
Umesto pečenja i mrsnih obroka: Hranljivo voće na trpezi
Hranljivo voće na trpezi može da bude idelana zamena ukoliko želite da vaš novogodišnji meni bude bogat, a zdrav. Evo nekoliko sjajnih recepata...

Redovnim unosom ukusnog tropskog ploda možemo da regulišemo višak kilograma, sprečimo pojavu malignih oboljenja, ali i znatno korigujemo izgled kože i kose. Osim što je dobar za organizam, njegov ukus prija nepcima, posebno u kombinaciji s aromatičnim namirnicama i začinima...
Salata od avokada
Za jednu osobu
Priprema: 15 minuta
Sastojci:
- 1 zreo avokado
- 150 g kinoe
- pola glavice ljubičastog luka
- naseckan čeri tomato
- 200 g kukuruza šećerca
- so, biber
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- korijander
Priprema: Photo by Alex Green from Pexels
Kinou i kukuruz skuvajte. Sve sastojke isecite na kockice, zatim ih pomešajte s kuvanim šećercem i kinoom. Začinite jelo solju, biberom, maslinovim uljem i sokom od pola limuna, pa pospite korijanderom. Imaćete zdrav i hranjiv obrok za nekoliko minuta. Poslužite je u teglici.
Beli luk i tomato konfit - Savršeni uz sendviče i bruskete! (recept)
Poširana jaja s avokadom
Za dve osobe
Vreme pripreme 30 minuta
Sastojci:
- 4 jajeta
- 4 kriške tost hleba
- avokado
- kašika sirćeta
- kašika soli
- kašika paradajz-soka
- kašičica limunovog soka
- pola praziluka
- pola krastavca
- so, biber
- suva ljuta paprika
- maslinovo ulje
Priprema:
Stavite vodu da vri. Dok ne provri, isecite avokado i začinite ga limunovim sokom, biberom, usitnjenom ljutom paprikom, kašikom maslinovog ulja, sirćeta i paradajz-soka. Sve to dobro izmešajte i na kraju izgnječite tako da se dobije gusti namaz. U kipeću vodu razbijte četiri jajeta i ostavite ih da se kuvaju tri-četiri minuta kako biste dobili poširana. Prvo na tost nanesite avokado, potom iseckano sveže povrće, poput krastavca, a zatim oprezno spustite jaje preko, da se ne bi razlilo. Pospite seckanim prazilukom.
Tajna je u začinima: Pikantne arome ovih jela postaće redovne na vašoj trpezi
Photo by Foodie Factor from Pexels
Tikvice s avokadom
Za dve osobe
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 zreo avokado
- pola limuna
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- so, biber
- bosiljak
- maslinovo ulje
- žuti i crveni čeri paradajz
Priprema:
Tikvice isecite na tanke trake da liče na špagete. Ubacite ih u dublji tiganj i propržite, a potom dodajte vodu, pa ih barite oko četiri minuta. Pri kraju dodajte čeri paradajze. Posle toga spremite sos: avokado prepolovite, izvadite košticu i izdubite ga kašikom. Ubacite ga u blender ili secko i miksajte "meso" iz avokada. Dodajte beli luk, crni luk, limun, so i bosiljak. Tikvice procedite, u njih dodajte sos od avokada, a potom preko jela stavite prodinstan čeri paradajz.
Testo na trpezi: Nećete odoleti pitama bogatog nadeva i punog ukusa
Photo by Daria Shevtsova from Pexels
Komentari (0)