
Zdravi vege recepti koji će oduševiti i gurmane
Zdravi vege recepti za one koji nisu ljubitelji mesa, brzo se pripremaju, a bogati su vitaminima. Ipak, savršen ukus oduševiće čak i gurmane, koje na svojim nepcima žele samo najfiniji ukus hrane...

Za ova jela neće vam biti potrebno meso, a sve sastojke možete nabaviti na pijaci. Način pripreme ovog menija, čorbe, toplog predjela i glavnog jela od soje, nije zahtevan i ne iziskuje previše vremena, a kao rezultat dobićete vrlo ukusan i hranljiv obrok pun raznovrsnog povrća
Čorba od cvekle
Za 2 osobe / Vreme pripreme: 25 minuta
Sastojci
- 2 cvekle
- 2 šargarepe
- 1 veći krompir
- struk mladog crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- ulje, so
- kašika pavlake
- malo kuvane supe ili čiste vode koja je provrila
Priprema
Mladi luk isecite sitno i propržite na ulju. Skuvajte cveklu, šargarepu i krompir pa ih iseckajte u blender, dodajte beli luk i pržen luk i sipajte malo supe, pa sve izblendajte. Sipajte u činiju pa ako je gusto, dodajte još supe. Može i čista kuvana voda umesto supe. Posolite, dodajte punu kašiku pavlake i izmešajte. Čorba je gotova. Ukoliko želite da jelo bude posno, izbacite pavlaku.
Profimedia
Vege ćufte
Za 2 osobe / Vreme pripreme: 50 minuta
Sastojci
- 2 krompira
- hleb
- 2 glavice luka
- 250 g pasulja
- 4 paradajza
- 2 šargarepe
- 250 g karfiola
- 200 g graška
- 1 crvena paprika
- 2 struka korijandera
- 2 čena belog luka
- kašičica đumbira, ljute paprike, kurkume,
- kašika soka od limuna
- so, ulje
Priprema
Isecite hleb na kockice, potom ih pospite vodom i ostavite da se natope. Skuvajte cele krompire zajedno s karfiolom, pasuljem, šargarepom, paprikom i graškom. Ocedite ih i sitno iseckajte. Zagrejte ulje i na njemu propržite iseckan luk, beli luk, đumbir i isečene ljute paprike. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju, a onda dodajte kurkumu i skuvano iseckano povrće. Krčkajte sve zajedno dok ne postane homogeno. Zamesite hladnu smesu od povrća sa oceđenim hlebom, dodajte iseckan korijander i napravite ćuftice. Gotove ćuftice pržite u dubokom ulju.
Pročitajte: Ukusno, zdravo i na italijanski način - 3 recepta za ljubitelje mocarele

Profimedia
Gulaš od soje
Za 2 osobe / Vreme pripreme: 70 minuta
Sastojci
- 500 g komadića soje
- 4 veće glavice crnog luka
- 6 čenova belog luka
- 2 paprike
- 2 paradajza
- 1 ljuta papričica
- 2 srednje šargarepe
- kašika sitne crvene paprike
- so, biber
- suvi začin
- peršun
- 100-150 ml ulja
Priprema
Soju natopite u vreloj vodi. Sitno seckan luk pržite na ulju nekih 10 minuta da požuti i počne da se lepi za šerpu. Iseckajte ili izmiksajte paprike, paradajz, beli luk, lišće peršuna, šargarepu izrendajte pa sve to dodajte prženom luku. Poklopite i krčkajte 15 minuta, dodajte soju, sitnu crvenu papriku i dva do dva i po litra vode. Kuvajte otprilike pola sata (ukupno 40 minuta), začinite i poslužite uz testeninu, pirinač, pire ili bareni krompir.
Profimedia
Komentari (0)