Lifestyle

Nemojte da je čuvate, ni da je bacate u smeće: Evo šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine

Evo šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine

Nemojte da je čuvate,  ni da je bacate u smeće: Evo šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine

arthand/Shutterstock

Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik i dan Hristovog vaskrsnuća 5. maja 2024. godine. Za ovaj praznik se vezuju brojna pravila, a mnoge zanima šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine.

Pročitajte: Prvi Uskrs bez Tonija, ali i bez dekoracije i šarenih jaja! Dragana je imala samo jedno da poruči, a evo kako joj je suprug odgovorio (FOTO)

Prvo ofarbano uskršnje jaje, po pravilu, trebalo bi da bude crvene boje i ono se naziva čuvarkuća. Čuva se u domu sve do narednog Uskrsa i veruje se da u kuću donosi blagostanje i sreću, pa ga mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama.

Za čuvarkuću se veruje da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog, a kako na današnji praznik, Uskrs, postavljamo novu čuvarkuću mnogi se pitaju šta da rade sa jajetom od prošle godine.

Staru čuvarkuću ne bi trebalo da nastavite da čuvate, ali ni da je bacate u smeće. U nekim krajevima Srbije običaj je da se stara čuvarkuća zakopava u zemlju u dvorištu, bašti ili vinogradu, kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda.

Shutterstock

 

 

U pojedinim krajevima se ljuska jajeta usitni i daje kokoškama da je pojedu, dok se u nekim drugim čuvarkuća baca preko krova kuće, piše Lepa i srećna.

Jedan od običaja je i da se čuvarkuća pušta niz reku jer se veruje da tako voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća "preuzela" umesto ukućana.

U nekim krajevima Srbije čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito deca, kako bi bili zdravi i rumeni.

Kako u mnogim gradovima nema reka u blizini, mnoge porodice su jaja palile u dvorištima.

 

Komentari (0)

Loading