Lifestyle

Psihologija: Savladajte STRES

Psihologija: Savladajte STRES

story

Uzročnici nervne napetosti svuda su oko nas i nemoguće je izbeći ih, a ako su intenzivni ili se često ponavljaju, mogu da dovedu do psihofizičkih oboljenja. Nudimo vam nekoliko saveta kako da sami sebi pomognete i pokušate da prevaziđete takvo "vanredno stanje"

Stres je deo svakodnevnog života većine ljudi. Od njega ne možemo pobeći, možemo samo da pokušamo da ga bolje prevaziđemo kada smo izloženi situacijama koje nas dovode do napetosti. Oslobađanje od stresa jedini je način za dugoročno očuvanje zdravlja i kvaliteta života, a on se ne može smanjiti preko noći. Za smanjenje količine kortizola u krvi potrebne su čak četiri nedelje kako bi se organizam opustio. Hronični stres vodi do zamora organizma, gubitka energije, a na kraju i do oboljenja. Prema istraživanjima, danas je čak 70 odsto svih bolesti uzrokovano stresom.

Glavni simptomi hroničnog stresa su razdražljivost, hronični umor, neispavanost, depresija i anksioznost, nervoza, slabo pamćenje, promene raspoloženja i preosetljivost, pad radne sposobnosti...

Stručnjaci tvrde da ovih nekoliko saveta mogu da pomognu u stresnim situacijama.

1. Jedan od mogućih načina za opuštanje nervnog sistema jeste vizuelizovanje mesta na kojem se osećate sigurno i dobro. Zatvorite oči i mentalno se udaljite od realnosti a smirivanjem uma, telo će vas slediti.

2. Najjasniji pokazatelj da ste pod stresom jeste kratko, ubrzano disanje. Često ga nismo ni svesni, a teško je ostati pribran kad ne dobijamo dovoljno kiseonika. Udahnite polako kroz nos, sporo izdahnite kroz usta. To radite svaki put sve duže i gledajte kako se stomak nadima dok ga ispunjava vazduh. Provereno će vas smiriti. Takođe, bilo bi dobro kada biste mogli da izađete na vazduh.

3. Stručnjaci preporučuju da u stresnim situacijama primenimo pravilo u kom treba da zastanemo i razmislimo zbog čega se sekiramo ako to neće biti važno za godinu dana ili tri nedelje ili dva dana.

4. Prestanite s negativnim mislima i počnite da razmišljate pozitivno. Siguran put do uspeha je sagledavanje problema s vedrije strane.

5. Relaksacija je važan korak u održavanju niskog nivoa kortizola. Odvojte svakog dana pola sata za duboko disanje u miru i tišini i sopstvenim snagama stvorite unutrašnji mir. Ako imate vremena, upišite kurs joge ili meditacije.

6. Nikako ne radite nekoliko stvari u isto vreme. Ponekad osećaj preopterećenosti dolazi iz ideje da imamo previše obaveza. Od velikog broja nagomilanih obaveza odaberite samo jedno i dok to ne završite, nemojte misliti o drugim stvarima koje treba obaviti.

7. Možda će vam delovati kao čudna ideja, ali izrazite zahvalnost u momentima nervoze i uznemirenosti. Cilj je sagledavanje "šire slike". Razmislite o dosadašnjem životu i videćete da u njemu ima mnogo stvari na kojima treba biti zahvalan, a da će problem u kom ste trenutno sigurno biti brzo zaboravljen.