Lifestyle

Koža se najbolje hrani iznutra: Namirnice za blistav ten

Koža se najbolje hrani iznutra: Namirnice za blistav ten

Pre nego što posegnete za skupim kozmetičkim preparatima, trebalo bi da znate da se koža najbolje hrani "iznutra", a ona će vam zahvaliti odličnim izgledom ako imate uravnoteženu ishranu koja uključuje dovoljno proteina, voća i povrća, kao i zdravih masti 

Mnogi kažu da je koža, kao najveći organ, pravo ogledalo naše israne. Zato je pogrešno ako mislimo da ćemo skupim kremama nadoknaditi propuste u životnim navikama, poput loše i brze hrane, cigareta, unošenja previše alkohola, šećera i gaziranih pića. Zato vam nudimo listu najvažnijih namirnica za blistav ten i zdrav izgled kože.

Riba

Masne ribe, poput lososa, tune i bakalara, bogate su omega 3 masnim kiselinama. Naše telo ne može da proizvede ove lipide prirodnim putem. Dodavanjem omega 3 masnih kiselina ishrani možemo pospešiti sloj lipida koji u koži čuvaju vlagu i sprečavaju iritacije. Osim što učvršćuju dermis, omega 3 masne kiseline mogu poboljšati hronična stanja. poput crvenila kože i atopijskog dermatitisa. Ribe poput lososa i bakalara obiluju i vitaminom D. Ukoliko ste od onih koji ne vole ribu, omega 3 masne kiseline možete dobiti i iz jaja, kao i biljnih izvora – semena lana, lanenog ulja, oraha i lešnika.

Pročitajte:Brzi a zdravi obroci - Laka i kratka priprema, a sve nutritivne vrednosti ostaju

Suncokretovo ulje i bademi

Iako se o omega 3 masnim kiselinama češće priča, omega 6 masne kiseline veoma su važne za zdravu kožu jer i one sprečavaju suvoću i upale. Bitne su za stvaranje prostaglandina, hormona koji osigurava pravilnu funkciju svih ćelija u telu. Zato probajte da na suncokretovom ulju kratko propržite losos ili brokoli kako biste udvostručili dobar učinak na kožu. Antioksidansi su važni kad se radi o odbrani kože od starenja, upala i kancera. Svakodnevno konzumiranje manje količine badema podiže nivo vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidansa kada se radi o zdravlju i izgledu kože. Istraživanja pokazuju da uzimanje vitamina E oralnim putem može podići njegov nivo na površini kože.

Zeleni čaj

To je jedan od najjačih antioksidansa. Zeleni čaj lako je uklopiti u dnevnu rutinu, a preporučuju se tri šoljice dnevno. Na taj način možemo sačuvati organizam od upala i usporiti starenje. 

Brokoli

Bogato vitaminima A, C i K, ovo povrće nema samo prehrambeni zadatak. Ono sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitohemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utiču na celokupno zdravlje. Vitamin A smanjuje proizvodnju ulja, vitamin C je snažan antioksidans, a vitamin K pomaže u sprečavanju povreda.

Med

Prirodan sastojak, zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, u kozmetici se koristi još od davnina. Izuzetno je bogat polifenolima i flavonoidima, snažnim antioksidansima, pa štiti ćelije kože od oksidativnog stresa, koji je glavni uzročnik starenja kože. Ima posebno dobro zaštitno delovanje na kolagenska i elastinska vlakna, koja su veoma izložena delovanju slobodnih radikala, čime se povećava čvrstina i zategnutost kože

Pročitajte: Biljana Tipsarević otkrila tajnu besprekornog izgleda – ovu namirnicu ne konzumira uopšte!

Komentari (0)

Loading