Lifestyle

Neka vam uvek budu pri ruci: Lekovito začinsko bilje čini čuda za vaše zdravlje!

Određene začinske biljke ne samo da su odlični saveznici u kuhinji već čuda čine za zdravlje. Otkrivamo koje začinsko bilje može da poboljša opšte stanje organizma i pomogne kod brojnih tegoba...

Neka vam uvek budu pri ruci: Lekovito začinsko bilje čini čuda za vaše zdravlje!

Začinske biljke nisu samo dodatak jelima koji od namirnica neutralnog ukusa mogu da naprave pravu gastronomsku rapsodiju, one su takođe i lekovite. Mnoge biljke saveznici su od neprocenjive vrednosti u borbi protiv raznih bolesti i mnogobrojnih zdravstvenih tegoba. Takođe, ako ih zasadite ili kupite u saksiji, biće vam uvek pri ruci, a izgledaće i kao odličan dekor na terasi ili u dvorištu.

Lekovito začinsko bilje - Da uvek budete zdravi, jaki i snažni! 

Peršun

Za uzgajanje peršuna biće vam potrebna mala improvizovana bašta na terasi ili balkonu. Ovaj začin, osim što ima odličnu aromu, sjajan je za imunitet, pomaže u odstranjivanju viška tečnosti iz tela, jača kosti i leči nervni sistem. Pored svega toga, dobar je osveživač daha, što znaju mnogi koji vole da se preko dana počaste lukom. Koristite ga svežeg – dodajte pri kraju kuvanja ili pospite kada jelo bude gotovo. Ubacite ga pet minuta pre kraja kuvanja jer tokom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta lekovitih svojstava. Odličan je u supi, sosevima, rižotima, varivima, salatama... 

Tajna je u začinima: Pikantne arome ovih jela postaće redovne na vašoj trpezi

Photo by cottonbro from Pexels

 

Ruzmarin

Sadrži kafeinsku i ruzmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s lekovitim delovanjem. Osim toga, ruzmarin je odličan izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno zemljište pa ga možete saditi u teglicama i držati na terasi. Odlično se slaže s jelima od mesa pa ga možete dodavati u sva pečenja, a biće odličan dodatak i pečenom povrću, poput krompira.

Nana

Nana ili menta ima anestetička svojstva i pruža osećaj hlađenja. Sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njeno najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno deluje na varenje, ublažava grčeve, nadutost, gorušicu i zatvor.

Trikovi za pravilno čuvanje namirnica

Ovo je jedna od najsvestranijih začinskih biljaka. Uvek je sadite u zasebnoj saksiji, odvojeno od drugih biljaka, jer je dosta agresivna i brzo raste. Dodajte je u voćne salate, ubacite je u smutije, limunade ili ceđene sokove. Listiće možete osušiti i od njih praviti čaj.

Matičnjak

Mnogi često pre spavanja piju čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno deluje na organizam, posebno nervni sistem. Sitno seckane sveže listove matičnjaka možete dodati u voćne salate, kao i u testo za kolače i mafine. Matičnjak pomaže u lečenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.

OVO SU ZAČINI mogu da PREPORODE CELO TELO!

Photo by monicore from Pexels

 

Korijander

Podstiče izbacivanje teških metala iz tela i pomaže jetri u tom procesu. Ublažava kožne upale, čisti dermis i smiruje želudačne tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečeno meso ili smutije, a možete i napraviti napitak od suvih semenki. Vrlo je zdrav a lak za pripremu – prelijte vrelom vodom semenke i pustite da odstoje 10 minuta.

Bosiljak

Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Pored toga, bosiljak je odličan izvor gvožđa i vitamina A. Dodajte ga naseckanog u testeninu, salate i meso, jer daje izvrsnu mirisnu aromu i sjajan ukus svim jelima.

Photo by Eva Elijas from Pexels

 

Žalfija

Nadaleko je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Osušite listove žalfije i pravite od njih čaj. Njime možete ublažiti tegobe uzrokovane upaljenim grlom, osetljivim desnima ili bolnim sinusima. Dodajte sveže listiće u sos kojim ćete preliti omiljeni komad mesa. Samo budite oprezni s količinom, jer ova začinska biljka ima intenzivan ukus i miris.  

Komentari (0)

Loading