Lifestyle

Neka vam uvek budu pri ruci: Lekovito začinsko bilje čini čuda za vaše zdravlje!

22/12/2020

Određene začinske biljke ne samo da su odlični saveznici u kuhinji već čuda čine za zdravlje. Otkrivamo koje začinsko bilje može da poboljša opšte stanje organizma i pomogne kod brojnih tegoba...

Neka vam uvek budu pri ruci: Lekovito začinsko bilje čini čuda za vaše zdravlje!

Photo by Katya from Pexels

Začinske biljke nisu samo dodatak jelima koji od namirnica neutralnog ukusa mogu da naprave pravu gastronomsku rapsodiju, one su takođe i lekovite. Mnoge biljke saveznici su od neprocenjive vrednosti u borbi protiv raznih bolesti i mnogobrojnih zdravstvenih tegoba. Takođe, ako ih zasadite ili kupite u saksiji, biće vam uvek pri ruci, a izgledaće i kao odličan dekor na terasi ili u dvorištu.

Lekovito začinsko bilje - Da uvek budete zdravi, jaki i snažni! 

Peršun

Za uzgajanje peršuna biće vam potrebna mala improvizovana bašta na terasi ili balkonu. Ovaj začin, osim što ima odličnu aromu, sjajan je za imunitet, pomaže u odstranjivanju viška tečnosti iz tela, jača kosti i leči nervni sistem. Pored svega toga, dobar je osveživač daha, što znaju mnogi koji vole da se preko dana počaste lukom. Koristite ga svežeg – dodajte pri kraju kuvanja ili pospite kada jelo bude gotovo. Ubacite ga pet minuta pre kraja kuvanja jer tokom dugotrajne izloženosti visokim temperaturama gubi dosta lekovitih svojstava. Odličan je u supi, sosevima, rižotima, varivima, salatama... 

Tajna je u začinima: Pikantne arome ovih jela postaće redovne na vašoj trpezi

Photo by cottonbro from Pexels

 

Ruzmarin

Sadrži kafeinsku i ruzmarinsku kiselinu, dva moćna antioksidansa s lekovitim delovanjem. Osim toga, ruzmarin je odličan izvor vitamina E. Dobro podnosi sušu i siromašno zemljište pa ga možete saditi u teglicama i držati na terasi. Odlično se slaže s jelima od mesa pa ga možete dodavati u sva pečenja, a biće odličan dodatak i pečenom povrću, poput krompira.

Nana

Nana ili menta ima anestetička svojstva i pruža osećaj hlađenja. Sadrži nekoliko ključnih vitamina i minerala, ali njeno najjače svojstvo je ono antioksidativno. Blagotvorno deluje na varenje, ublažava grčeve, nadutost, gorušicu i zatvor.

Trikovi za pravilno čuvanje namirnica

Ovo je jedna od najsvestranijih začinskih biljaka. Uvek je sadite u zasebnoj saksiji, odvojeno od drugih biljaka, jer je dosta agresivna i brzo raste. Dodajte je u voćne salate, ubacite je u smutije, limunade ili ceđene sokove. Listiće možete osušiti i od njih praviti čaj.

Matičnjak

Mnogi često pre spavanja piju čaj od matičnjaka zato što smiruje i izrazito blagotvorno deluje na organizam, posebno nervni sistem. Sitno seckane sveže listove matičnjaka možete dodati u voćne salate, kao i u testo za kolače i mafine. Matičnjak pomaže u lečenju afti ili groznica na usnama, smanjuje visoku temperaturu i glavobolje.

OVO SU ZAČINI mogu da PREPORODE CELO TELO!

Photo by monicore from Pexels

 

Korijander

Podstiče izbacivanje teških metala iz tela i pomaže jetri u tom procesu. Ublažava kožne upale, čisti dermis i smiruje želudačne tegobe. Možete ga dodavati u salate, pečeno meso ili smutije, a možete i napraviti napitak od suvih semenki. Vrlo je zdrav a lak za pripremu – prelijte vrelom vodom semenke i pustite da odstoje 10 minuta.

Bosiljak

Listovi bosiljka sadrže esencijalna ulja sa snažnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima. Pored toga, bosiljak je odličan izvor gvožđa i vitamina A. Dodajte ga naseckanog u testeninu, salate i meso, jer daje izvrsnu mirisnu aromu i sjajan ukus svim jelima.

Photo by Eva Elijas from Pexels

 

Žalfija

Nadaleko je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Osušite listove žalfije i pravite od njih čaj. Njime možete ublažiti tegobe uzrokovane upaljenim grlom, osetljivim desnima ili bolnim sinusima. Dodajte sveže listiće u sos kojim ćete preliti omiljeni komad mesa. Samo budite oprezni s količinom, jer ova začinska biljka ima intenzivan ukus i miris.  

Komentari (0)

Loading