Lifestyle

Biljke za jačanje imuniteta: Spas iz prirode

Ako niste ljubitelj suplemenata i na potpuno prirodan način želite da ojačate odbrambenu moć organizma tokom zimskog perioda, predlažemo vam nekoliko biljaka za jačanje imuniteta.

Biljke za jačanje imuniteta: Spas iz prirode

Upala je jedinstvena reakcija organizma na bilo koji nepovoljni faktor. Delovanje upalnog procesa ima za cilj uklanjanje štetnog uzroka i uspostavljanje normalnog funkcionisanja tela. Dakle, funkcija upale u organizmu je podsticanje imunog sistema na reakciju kako bi se pokrenulo isceljenje. Faktori koji izazivaju upalnu reakciju mogu biti unutrašnji ili spoljašnji i oni imaju virusno ili bakterijsko poreklo.

Predstavljamo vam potpuno prirodni izvor zdravlja, biljke s najmoćnijim antivirusnim delovanjem, kao odličan vid preventive.

Matičnjak ima jak antiseptički efekat. Zbog toga se koristi kod upalnih procesa respiratornog trakta i bolesti digestivnog sistema. Eterična ulja matičnjaka imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, daju bakteriostatičke i antivirusne efekte. Matičnjak sadrži mineralne soli i retke kiseline koje imaju snažno lekovito delovanje.

Kamilica se koristi kod bolesti respiratornog sistema, poremećaja probave, urogenitalnog i nervnog sistema. Možemo reći da se kamilica preporučuje kod bilo koje bolesti. Doprinosi poboljšanju zaštitnih funkcija leukocita, ubrzavanju procesa oporavka i daje sedativni efekat, dok veliki broj flavonoida pruža antimikrobni efekt. Bilo koji deo biljke može se upotrebiti u lečenju, poput čaja za piće ili za inhalaciju, kupke za spoljnu upotrebu i tako dalje.

Pročitajte: Vreme je da ih se rešite - Navike koje štete srcu i ozbiljno narušavaju vaše zdravlje

Photo Pexels Jill Wellington

 

 

Origano se u narodnoj medicini propisuje u terapiji kod bolesti digestivnog trakta, upalnih procesa u usnoj šupljini, donjih disajnih puteva i ginekoloških poremećaja. Doprinosi aktivnoj proizvodnji leukocita koji štite od patogena i aktivira imunitet. Pored toga, origano sadrži askorbinsku kiselinu, kalijum i kalcijum.

Majčina dušica je izvor jedinstvenog esencijalnog ulja bogatog timolom, karvakrolom i borneolom. Ima snažan uticaj na upalu bilo kog porekla. Najčešće se prepisuje kod jakog kašlja, respiratornih bolesti, bronhitisa i artritisa. Flavonoidi u majčinoj dušici pomažu kod iskašljavanja, ublažavaju upale i smanjuju bol. Komponente iz biljke stimulišu imunološke procese i poboljšavaju metabolizam ćelija.

Eukaliptus – njegov sastav uključuje cineol, prirodnu antiseptičku supstancu koja ima snažno antivirusno delovanje. Lišće eukaliptusa koristi se kao protivupalno, analgetičko i imunomodulatorno sredstvo. Uspešno se koristi za lečenje virusnih infekcija, bolesti creva, urogenitalnog i probavnog sistema.

Pročitajte: Neka vam uvek budu pri ruci - Lekovito začinsko bilje čini čuda za vaše zdravlje!

Photo Pexels Matteo Badini

 

 

Žalfija ima jak protivupalni i antimikrobni efekat. Sadrži veliki broj alkaloida, flavonoida i tanina.

Bogata je korisnim elementima u tragovima i kiselinama. Prirodne supstance listova imaju dezinfekciona svojstva.


 

 

 

Komentari (0)

Loading