Lifestyle

10 naučno dokazanih zdravstvenih benefita magnezijuma

Magnezijum je četvrti najzastupljeniji mineral u ljudskom telu i ima ključnu ulogu u zdravlju i funkcionisanju celog organizma.

10 naučno dokazanih zdravstvenih benefita magnezijuma

Promo

Predtavljamo vam naučno dokazane zdravstvene benefite ovog minerala.

1 Biohemijske reakcije

Magnezijum se nalazi u zemlji, vodi, biljkama i životinjama, a u ljudskom telu, najviše je zastupljen u kostima, pa zatim u mišićima, mekom tkivu i tečnostima, poput krvi. Glavna uloga ovog minerala jeste što je on kofaktor u biohemijskim reakcijama poput stvaranja energije, proteina, pokreta mišića, stvaranje i popravka DNK i RNA... Na žalost, istraživanja su pokazala da 50% ljudi ne unosi potrebne dnevne količine ovog minerala. 

2 Pomaže prilikom vežbanja 

Tokom treninga, potrebno nam je od 10 do 20% više magnezijuma, nego kada odmaramo. Ovaj mineral donosi šećer u mišiće i pomaže nam da imamo bolje rezultate prilikom treninga. 

3 Borba sa depresijom

Budući da magnezijum ima ključnu ulogu u funkcionisanju mozga, on poboljšava raspoloženje i povezan je s smanjenim rizikom od depresije. 

4 Dijabetes tipa 2

Studije su pokazale da skoro polovina osoba koje imaju dijabetes tipa dva imaju i smanjenu količinu magnezijuma u krvi. Ovo utiče na sposobnost insulina da drži nivo šećera pod kontrolom. 

 

5 Smanjeni krvni pritisak

Jedna studija je pokazala da su osobe koje su uzimale 450 mg magnezijuma dnevno, drastično smanjile i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Ipak, ovo bi moglo da ima benefite samo za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. 

6 Antiupalna svojstva

Manjak nivo magnezijuma u organizmu je povezan s hroničnim upalama, gojaznošću i hroničnim oboljenjima. 

7 Ublažava migrene

Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od migrena imaju manjak magnezijuma u krvi. 

8 Rezistencija insulina

Rezistencija insulina je vodeći faktor za razvijanje metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Ono se kategoriše kao nemogućnost ćelija mišića i jetre da pravilno apsorbuju šećer iz krvotoka. Magnezijum igra ključnu ulogu u ovom procesu. 

9 Simptomi PMS-a

Magnezijum može da umanji simptome predmenstrualnog simptoma, poput nadutosti, promene raspoloženja i grčeva. 

10 Siguran i pristupačan

Magnezijum je sasvim bezbedan i esencijalan mineral za dobro zdravlje. Preporučena dnevna doza za muškarce je od 400 do 420 mg, a za pripadnice lepšeg pola od 310 do 320 miligrama. Magnezijum se može unositi putem hrane (zeleno lisnato povrće, semenke, voće, riba i morski plodovi, mlečni proizvodi...), a i putem suplemenata. 

Oligolal Mg direct prašak za oralnu upotrebu, pored magnezijuma, sadrži i vitamine B1, B6, K2, D3 kao i folat. Preparat smanjuje umor i iscrpljenost i pomaže u boljem funkcionisanju mišića,  kostiju, srca, imunog i nervnog sistema.

 

Komentari (0)

Loading