Lifestyle

Muči vas nadutost? Evo kako se rešiti ove neprijatnosti zauvek

Nadutost stomaka je problem sa kojim se milioni ljudi širom sveta svakodnevno suočavaju. Dobra vest je da postoji rešenje koje će vam pomoći da se osećate lakše.

Muči vas nadutost? Evo kako se rešiti ove neprijatnosti zauvek

freepik.com

Nadutost stomaka je neprijatna, ali često rešiva neprijatnost. Uz pravu kombinaciju zdravih navika, smanjenje stresa i redovne fizičke aktivnosti, možete se zauvek osloboditi ovog problema.

Neka vas ne obeshrabri povremena nadutost – uz malo truda i prilagođavanja, vaš stomak može biti miran i zadovoljan. Važno je da slušate svoje telo, pronađete šta mu odgovara i uživate u životu bez neprijatnog osećaja nadimanja.

 

Redovan unos vode može značajno smanjiti nadutost stomaka

Najčešći uzroci nadutosti su loše prehrambene navike, stres, nedovoljno fizičke aktivnosti i konzumacija namirnica koje izazivaju gasove. Velike količine "brze hrane", gazirana pića, mahunarke i proizvodi sa visokim sadržajem laktoze često dovode do nadimanja. S druge strane, prebrzo jedenje i gutanje vazduha takođe može doprineti ovom problemu.

Pokušajte da jedete polako i temeljno žvaćete hranu. Ovo će ne samo smanjiti količinu vazduha koji gutate, već će i olakšati probavu. Uključite u ishranu više vlakana, jer ona pomažu u regulaciji probave i smanjenju nadimanja. Voće, povrće i integralne žitarice su odličan izvor vlakana.

Stres je još jedan faktor koji može uticati na vaš stomak. Kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi hormone koji mogu usporiti probavu i dovesti do nadutosti. Pronalaženje načina za smanjenje stresa, poput joge, meditacije ili jednostavnih vežbi disanja, može imati pozitivan efekat na vašu probavu.

freepik.com

 

 

Redovna fizička aktivnost može pomoći. Vežbanje podstiče rad creva i smanjuje nakupljanje gasova. Ne morate postati maratonac, i svakodnevna šetnja može da donese značajne rezultate.

Pasulj, kupus, brokoli, luk, gazirana pića i mlečni proizvodi su neke od namirnica koje izazivaju gasove i nadutost. Ako primetite da vam određene namirnice smetaju, pokušajte da ih izbegavate ili konzumirate u manjim količinama. Dnevnik ishrane može vam pomoći da pratite šta jedete i identifikujete potencijalne okidače nadimanja.

Pročitajte: Tri saveta za letnju negu po izboru Milice Milše - Jedna stvar je ključna

Probiotici pomažu u održavanju ravnoteže bakterija u crevima i mogu poboljšati probavu. Probiotički jogurti, kefir i fermentisane namirnice kao što su kiseli kupus i kimči mogu biti korisni dodaci vašoj ishrani.

Ako primetite da nadutost ne prolazi uprkos promenama u ishrani i načinu života, možda je vreme da posetite lekara. Ponekad nadutost može biti simptom ozbiljnijih stanja kao što su sindrom iritabilnog creva, netolerancija na laktozu ili gluten, ili čak gastrointestinalni poremećaji.

Komentari (0)

Loading