Lifestyle

Mehanik – dama za kormilom u našoj rafineriji

Da li znate šta je mehanik?

Mehanik – dama za kormilom u našoj rafineriji

Pojednostavljeno, reč je o odgovornom inženjerskom zanimanju, a osobe koje ga obavljaju zadužene su za otkrivanje i otklanjanje problema u radu važnih proizvodnih postrojenja. Ovo zanimanje doskora je percipirano kao gotovo isključivo muško. Međutim, početkom rada postrojenja za Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo Srbija je dobila  ženu mehanika – Mirjanu Popov. Ona navodi da radi svoj posao iz snova, a njena uloga je izuzetno značajna jer je reč o veoma kompleksnom postrojenju, vrednom više od 300 miliona evra.

- Izazovno je, novo, nepoznato i drugačije, ima dosta znanja koje treba usvojiti i primeniti, ali upravo je to ono što volim u poslu. Ne volim uljuljkivanje u rutinu, to za mene nikada nije bila opcija i čim osetim da je imalo ima, prelazim na drugi projekat - rekla je Mirjana. Kaže da ima dobru saradnju sa kolegama i da svoj tim nikada ne bi menjala.

U NIS-u navode da je rodna ravnopravnost važna stavka upravljanja ljudskim resursima u kompaniji i da kod njih važi princip jednakih šansi za sve zaposlene. Domaća naftna kompanija jedna je od 1.800 kompanija u svetu koje su potpisale sedam principa Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena.

Promo

 

Ovo je od posebne važnosti u postizanju rodne ravnopravnosti jer se, prema podacima UN za 2019. godinu, žene u poslovnom svetu nalaze na svega 28 odsto menadžerskih pozicija širom planete. Takođe, u 18 zemalja sveta, muževi još imaju zakonsko pravo da spreče svoje supruge da rade ili da same izaberu koji će posao da obavljaju.

Kako kažu u NIS-u, ova kompanija svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva UN, a ostvarenje rodne ravnopravnosti jedan je od njih. Više od 11.000 zaposlenih u kompaniji ima jednaka prava, kao i jednake mogućnosti za napredovanje bez obzira na pol, versko opredeljenje ili bilo koji drugi status koji može uticati na pravljenje razlike između kolega i koleginica. Ova praksa biće i nadalje fokus NIS-a koji je u istraživanju portala Infostud proglašen za najpoželjnijeg domaćeg poslodavca za 2020. godinu.

 

Komentari (0)

Loading