Lifestyle

SNEŽANA PAUČINAC: ZDRAVA ISHRANA – KLJUČ ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT

Sertifikovani health and nutrition coach otkriva koliko je priprema izbalansiranih obroka i pravilno čuvanje hrane važno za očuvanje zdravlja

SNEŽANA PAUČINAC: ZDRAVA ISHRANA – KLJUČ ZA DUG I ZDRAV ŽIVOT

Zdrava ishrana je za vas imperativ od kog ne odstupate i ona je glavna odlika vašeg životnog stila. Koje namirnice treba svakodnevno konzumirati kako bismo sačuvali energiju i zdravlje?

Svaki obrok treba da bude dobro izbalansiran, šta pojedemo za doručak oblikuje ostatak dana. Zdrav doručak, poput omleta sa spanaćem i pečurkama i čaša jogurta ili ovsene pahuljice sa voćem, orašastim plodovima i medom, ima sve potrebne makro i mikronutrijente koji nam daju potrebnu energiju da započnemo dan. Izbalansirani obroci nas drže sitim do sledećeg obroka bez pada energije između njih.

Važno je da ishrana bude raznovrsna. Koliko je vašem organizmu potreban unos voća i povrća, toliko je važno unositi dobre masti, kao i proteine biljnog i životinjskog porekla.

Promo

 

Kroz vaše recepte možemo da zaključimo da se ne odričete mesa. Na koji način pripremate povrće, a na koji meso?

Meso je najbolje jesti u kuvanom ili dinstanom obliku. Ja ga najčeśće dodajem čorbicama kao što su grašak i paprikaš ili ga dinstam ako želim da spremim ćureće ili teleće šnicle. Za salate kada želim da dodam piletinu na primer, to najčešće  spremam u Miele parnoj rerni jer tako ispadne najsočnije. Ponekad tu istu piletinu kada izvadim iz parne rerne stavim na gril ploču par minuta jer deca vole grilovano meso.

Trudim se da povrće jedemo i sveže i kuvano. Tokom jeseni i zime često pečem povrće u rerni. Neko povrće kao što je karfiol i brokoli volim da skuvam na pari da bih sačuvala što više vitamina i minerala. Sveže povrće unosimo kroz salate i užine. Sveža paprika, krastavac, šargarepa i celer sa nekim umakom kao što je tzatziki od grčkog jogurta su odlični za užinu.

Promo

 

Kakvu termičku obradu namirnica savetujete, kako bi se očuvale nutritivne vrednosti i kako nam kuhinjski uređaji mogu pomoći u tome? 

Idealno je da jedemo hranu koja je minimalno obrađena, tj. samo koliko mora da se skuva da bi se namirnica konzumirala. Moje najnovije otkriće je Miele parna rerna koju koristim za pripremu povrća, žitarica, pa čak i mesa. Ne samo da se makronutrijenti, kao i vitamini i minerali maksimalno očuvaju, nego je i priprema jednostavna i brza. Povrće pripremljeno na ovaj način je zdravije, a i ukus je intenzivniji. Kada se meso sprema na tradicionalan način, recimo u tiganju, čim malo zagori može da oksidira čime se već menja struktura proteina. Još jedna prednost pripreme hrane na pari je to što se kuva na relativno niskim temperaturama, što opet pomaže da se sačuvaju svi nutrijenti.

Koliko je važno pravilno čuvanje namirnica zarad očuvanja njihovih nutritivnih vrednosti, ali i održavanja njihove svežine?


Jako je bitno da se namirnice čuvaju na određenoj temperaturi koja je prikladna radi održavanja njihove svežine. Treba izbegavati da se namirnice kao što su mleko, sir i jogurt drže u vratima jer se ona stalno otvaraju, a ovim namirnicama je potrebna konstantna hladnoća. Što se tiče rasporeda namirnica unutar frižidera, ako je vaš frižider savremeniji i ima DynaCool, poput frižidera Miele brenda, onda više ne morate da razmišljate gde šta odlažete jer je temperatura u svim delovima adekvatna. Ja praktikujem da čistim frižider jednom nedeljno i ispraznim ga ako je ostao neki stari ručak koji više niko neće jesti. Ovo je još jedan od načina da vam je uvek sve sveže i organizovano, što će vam priperemu hrane učiniti lakšom.

 

Komentari (0)

Loading