Lifestyle

TOKAJ: Mesto gde se grožđe pretvara u „vino kraljeva”

Vinska tradicija u Mađarskoj duža je od hiljadu godina, pa se ova država može pohvaliti s 22 vinska područja koja se nalaze u šest velikih vinskih regija. Regija Tokaj čuvena je širom sveta, a prema legendi, francuski kralj Luj XV je čuveni tokajac, odnosno Tokaj Aszu, nazivao kraljem vina i vinom kraljeva.

TOKAJ: Mesto gde se grožđe pretvara u „vino kraljeva”

Vinska regija Tokaj dobro je poznata svim ljubiteljima vina, a Unesko ju je 2002. proglasio za svetsku kulturnu baštinu. Ovaj kraj s 27 sela i oko 6000 hektara vinograda i dalje nosi jedinstvene kulturne odlike i svedoči o istoriji pravljenja vina dugoj više od hiljadu godina.

#visitHungary

 

Jedno od najupečatljivijihsvedočanstava ove tradicije jesu i tzv. hobitske kućice koje se nalaze u selu Hercegkut. Ove građevine bez prozora, kojima iz brda vire samo trouglasti kameni ulazi, u stvari su vinski podrumi! Nemci koji su se naselili u ovom delu Mađarske u 18. veku, podigli su ih ili, bolje rečeno, ukopali u brdo Gomboš.

#visitHungary

 

Većina hodnika u podrumima dugačka je šest do osam metara, a nekada su u njima živele cele porodice. Danas oni samo čuvaju burad s Tokaji Aszuom, jednim od najboljih vina na svetu, koje su rado pili Petar Veliki, Luj XIV, Betoven...

#visitHungary

 

Možda u ove kućice ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u heroje, ali u njima se dešava najlepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kom nema ničeg ravnog na svetu i o kome peva i mađarska himna.

#visitHungary

 

Pored vina, regija Tokaj nudi i broje znamenitosti za ljubitelje istorije i kulture, a jedna od njih su i tvrđave na planini Zemplen. Među njima se ističu renesansni zamak porodice Rakoci u Šarošpataku, kao i nedavno obnovljena tvrđava Fizer, jedna od retkih koja je preživela invaziju Mongola!

#visitHungary

 

Sportske aktivnosti, poput veslanja Tisom, porodični avanturistički parkovi, ogromni zoološki vrt i mnoštvo banja pružaju odlične mogućnosti za zabavu i opuštanje i čine regiju Tokaj privlačnom i posetiocima koji nisu veliki ljubitelji vina.

#visitHungary

 

#visitHungary

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading