Lifestyle

INTERVJU - Sanja Obradović Vugrinec: Dosta je bilo s tabu temom

Beogradska ekonomistkinja je pre dve godine pokrenula "Safe" menstrualne gaćice – inovativno rublje namenjeno ženama u ciklusu, a nama otkriva šta je bio pokretač njene originalne ideje

INTERVJU - Sanja Obradović Vugrinec: Dosta je bilo s tabu temom
Sanja Obradović Vugrinec, ekonomistkinja iz Beograda, 2020. odlučila je da pokrene "Safe", inovativno žensko intimno donje rublje za menstrualni period. Na ideju je došla najviše iz ličnih pobuda, kao neko ko je godinama doživljavao nelagode tokom ciklusa. Sanja je potom spojila svoju kreativnu stranu sa znanjem tekstilnog inženjera i krenula u istraživanje koje je trajalo dve godine. “Lansiranjem ovog proizvoda imala sam priliku da vidim da je menstrualni ciklus i dalje tabu tema. Baš zato bila sam odlučna u nameri da osmislim što bolji i kvalitetniji proizvod, koji danas posluje u nekoliko zemalja Balkana”, govori uspešna preduzetnica.
 
STORY : Kako biste opisali svoj proizvod?
SANJA OBRADOVIĆ VUGRINEC : Proizvod je svrsishodan! Osmišljen je tako da bude istovremeno funkcionalan i udoban. Gaćice su izrađene od 96 odsto pamuka i 4 odsto elastina, dok je pojačani, nepromočivi deo između dve cvikle od višeslojnog pamuka s antibakterijskim premazom.
 
STORY : Kome su namenjene menstrualne gaćice i kako ste došli na ideju da napravite ovaj projekat?
S. O. V. : Gaćice su namenjene ženskoj populaciji svih godina. Praktično ih mogu koristiti sve mlade dame i žene u godinama, kako za menstruaciju tako i za probleme s inkontinencijom. Inspiraciju sam našla u našoj najmlađoj ženskoj populaciji koja još uvek ima predrasude po pitanju menstruacije. Od samog početka one su mi bile motiv, a ujedno i podstrek da krenem u ovaj pohod. Proizvod je nastao iz ličnih pobuda. Susrećući se godinama s problemom koji mi je remetio način života svakoga meseca, odlučila sam da uz pomoć nanoinženjera osmislim jedan ovakav proizvod. Projekat sam otpočela u Izraelu, gde sam jedno vreme živela i radila. Videvši da ni tamo ne mogu da pronađem proizvod koji sam i ranije bezuspešno tražila, odlučila sam se na taj korak. Izraelci su poznati kao startap nacija, objasnili su mi koliko je izazovno pokrenuti jedan takav biznis koji u tom momentu nije u Evropskoj uniji imao konkurenciju, tako da smo bez mnogo razmišljanja krenuli u projekat čija je izrada trajala dve godine.

Privatna Arhiva

 
 
STORY : Na kakve ste reakcije korisnica naišli od tada do sada?
S. O. V. : Reakcije su iznad očekivanih. Svakodnevno dobijamo pohvale na račun proizvoda, kao i same
ideje.
STORY : Da li ste od samog početka verovali u uspeh i da li ste imali podršku u porodici?
S. O. V. : Apsolutno! Nije bilo ni trunke sumnje da proizvod neće naići na uspeh kod korisnika jer je uloženo mnogo truda. Mislim da svaki čovek, ukoliko je dovoljno asertivan u svojoj nameri, mora da očekuje uspeh! Što se porodice tiče, suprug i moja mama bili su ti koji su čvrsto verovali u ovu priču, dok su drugi to malo posmatrali s manjim negodovanjem.
STORY : Čime ste se pre ovog projekta bavili?
 
S. O. V. : Po vokaciji sam diplomirana ekonomistkinja, ali volim i da slikam, tako da me je ta umetnička strana pokrenula da sama osmislim dizajn za “Safe” gaćice. Živela sam u različitim zemljama, radila na raznim projektima, susretala se s različitim kulturama, ali sam posle toliko godina rada htela malo i sebe da izrazim na neki drugačiji način. Ovo je projekat kojem želim ozbiljno da se posvetim i koji ima i edukativni karakter. Još uvek smo zemlja koja ima predrasude, samim tim nemamo adekvatnu edukaciju o onome što je i dalje tabu tema.
 

Privatna Arhiva

 
 
 

Komentari (0)

Loading