Lifestyle

Izložba fotografija podiže svest o globalnoj ekološkoj krizi - 11.000 km duž Anda: Retrospektiva ugroženog sveta

Izložba fotografija podiže svest o globalnoj ekološkoj krizi - 11.000 km duž Anda: Retrospektiva ugroženog sveta

U periodu od ponedeljka 11. juna do srede, 17. juna 2018. godine, u Kulturnom centu Grad održaće se izložba serija fotografija koje odaju počast lepoti planete Zemlje, autorke Marte Musić. Izložba ujedno predstavlja i inicijativu za podizanje svesti o globalnoj ekološkoj krizi, a fotografije koje će biti prikazane na izložbi snimljene su tokom desetomesečnog putovanja autorke po Latinskoj Americi.  

Pozivamo sve zainteresovane građane da posete izložbu u KC Gradu i pridruže se putovanju kroz Ande – Peru, Čile i Argentinu – da otkriju netaknute, daleke predele, ugrožene sadašnjim globalnim ekonomskim sistemom i sve većom zavisnošću od eksploatacije prirode i naroda.

Koristeći fotografiju kao medij za razotkrivanje savremene ekološke krize, oštri kontrasti upotrebljeni su za naglašavanje postojanja lepote, kao i za dramatično upozorenje o njenom nestanku. Kroz upotrebu pejsažnog žanra, ova izložba teži da podstakne razgovor o uticaju našeg ekonomskog sistema na planetu, te će tokom trajanja izložbe biti organizovani i brojni prateći događaji, poput projekcije filmova i konferencija na temu očuvanja životne sredine

Brojne aktivnosti biće realizovane sa ciljem ukazivanja na ozbiljnost klimatskih promena i globalne ekološke krize, koje zahtevaju radikalni pomak u našem načinu života, proizvodnji, potrošnji, kao i našim odnosima prema drugim živim bićima. Izložba Musićeve poslužiće i kao platforma za prikaz inspirativne borbe mnogih latinskoameričkih zajednica za očuvanje Zemlje u traganju za boljim alternativama.

O autorki:

Autorka izložbe, Marta Musić je srpsko-francuska istraživačica i aktivistkinja. Trenutno radi na doktoratu o globalnoj sistemskoj krizi, društvenim pokretima i alternativama neoliberalizmu. Strastveni je fotograf, veruje da je to moćan medij za razotkrivanje socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema. Posle završenih osnovnih studija u Londonu i Singapuru, živela je u Južnoj Americi godinu dana pre povratka u London gde je 2017. godine završila master Razvojnih Studija. Trenutno živi između Pariza, Londona i Argentine, baveći se istraživanjem i političkim aktivnostima.