Story Café

Suzana Perić: Vreme je za emotivnu stabilizaciju

Suzana Perić: Vreme je za emotivnu stabilizaciju

Poznata dizajnerka u godini koja je iza nas ostvarila je poslovne ambicije o kojima je godinama maštala i mada je sigurna da joj veliki uspesi tek predstoje, smatra da je došao trenutak kada treba da se posveti svom ljubavnom životu i novom partneru kome će poželeti da podari potomstvo

Kada u jednoj godini obeležite dve decenije rada, predstavite kolekcije o kojima svi pričaju i organizujete nekoliko spektakularnih revija, onda imate sve razloge da budete zadovoljni. Tako bi ukratko izgledao pregled 2017. dizajnerke Suzane Perić (44), koja je za sam kraj priprila i još jedan veliki projekat. Na dan njenog rođendana, 21. decembra, u Beogradu je organizovala reviju kakva do sada nije viđena na ovim prostorima. Na Trgu Nikole Pašića modeli su komade iz njene nove kolekcije “Ledena kraljica” predstavili na klizalištu, što je bio pravi kuriozitet. Ponosna brineta veoma je bila uzbuđena zbog predstojećeg događaja koji je vrhunac njene karijere, a u intervjuu koji nam je dala tim povodom, otkrila je svoje planove za 2018. godinu kako privatne, tako i poslovne, ali je s nama podelila i svoje viđenje današnje modne scene.

Nosite li češće komade iz sopstvenih kolekcija ili s potpisom drugih brendova?

– Podjednako. Volim svoje stvari i uvek na sebi imam bar jedan komad sa svojim potpisom, ali kombinujem ih sa odećom drugih brendova. Često mi se desi i da kupim nove stvari pa onda krojačicama u svom ateljeu tražim da mi sašiju komade koji bi se uz to najbolje slagali. Inače, obožavam da se lepo obučem i čim ujtru ustanem, prvo osmislim sebi stajling za taj dan. Ne priznajem stav da je frizeru uvek najgora frizura ili da su kreatori loše obučeni jer smatram da smo mi ogledalo našeg rada i da moramo da izgledamo pristojno.

Uživate li u šopingu?

– Ne samo da uživam već je kupovina garderobe za mene izduvni ventil. Obožavam da imam komade iz novih kolekcija i konstantno kupujem nove stvari, a najbolji mi je provod kad sa svojim drugom, stilistom Filipom Maksimovićem, šetam gradom i biramo stajlinge koje sebi mogu da priuštim. Jer, dizajner nije stilista i ne ume uvek najbolje da osmisli odevne kombinacije. Moja dobra osobina jeste ta što stvari ne čuvam u garderoberu duže od godinu dana i kad im izađe moda, volim da ih poklonim, tako da su mi ormari uvek uredni.

Koja imena u svetu mode cenite?

– S obzirom na to da sam nemački đak, fascinirana sam Karlom Lagerfeldom i njegovom estetikom, a cenim i Dajan fon Firstenberg koja je po svom životnom stilu dosta slična meni. Kada je reč o nekim novim imenima, mnogo volim Stelu Makartni koja je pokazala da je s razlogom u samom vrhu i da ima jasan put, iako je na početku morala da se bori s brojnim predrasudama pošto je ime gradila na slavi svog oca Pola i s mnogo novca. Takođe, obožavala sam Đanija Versačea koji je započeo čitav jedan italijanski pravac koji podrazumeva i dozu kiča, ali meni se dopada. Meduza, koja je bila njegov zaštitni znak, inspiracija mi je za kolekciju za predstojeće leto.

Pre te kolekcije, publici ste 21. decembra predstavili kolekciju “Ledena kraljica”?

– Nakon kolekcije “Kneginja” za aktuelnu jesen i zimu, koju sam predstavila na revijama u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu, pripremila sam potpuno novu tematsku kolekciju koja mi je bila veliki izazov. Bila je predstavljena na otvaranju manifestacije “Zima Beograda” i sve je rađeno u saradnji sa Gradom Beogradom, a kuriozitet je što je na Trgu Nikole Pašića u mojim novim modelima prodefilovalo trideset manekenki i umetničkih klizačica na ledu koji su mesto obuće imali klizaljke. To je nešto što, koliko ja znam, niko još ni u svetu nije uradio, a za Srbiju je potpuna avangarda. U ovoj fazi života uzbuđuju me baš takvi nesvakidašnji projekti. Vrlo je zabavno bilo i praviti tu kolekciju koja je i ekstravagantna, i urbana, i novogodišnja, ali pre svega tematska i kroz svaki komad provlači se motiv ledene kraljice. Nakon što sam prošle godine na Aerodromu “Nikola Tesla” otvorila Terminal 1 i predstavila kolekciju “Ples po oblacima”, sada je došao ovaj novi, još uzbudljiviji projekat.

Istog dana proslavili ste  i 45. rođendan, jeste li bili uzbuđeni što se tako velika revija spremala baš tog dana?

– Igrom slučaja, desilo se da baš na moj rođendan imam tako važnu reviju i presrećna sam zbog toga. S ljudima iz mog ateljea svakodnevno sam vredno radila na pripremi tog velikog spektakla koji je, verujem, bio značajan i za Grad Beograd jer će se kod nas desiti nešto potpuno posebno i po svetskim kriterijumima. Veoma sam srećna što su reviju mogli da prate baš svi Beograđani, a ne samo ograničen broj gostiju koji obično dolazi na revije.

Da li ste tog 21. decembra proslavljali veliki poslovni uspeh ili rođendan?

– I jedno i drugo. Volim da obeležavam svoje rođendane pa je tako bilo i ovog puta. Četrdeset i pet godina možda zvuči mnogo, ali ja se nikada nisam osećala bolje u svojoj koži.

Kakve su vam ambicije za 2018. godinu?

– Prošla godina bila mi je poslovno veoma uspešna, a nadam se da će biti i ova. Već imam u planu plasiranje svog brenda na inostrano tržište. U saradnji sa “Serbia Fashion Weekom” pregovaramo za revije na američkom tržištu, a već je zakazano učešće na “Nedelji mode” u Berlinu, gde sam već tri puta imala priliku da prikažem svoj rad. Nadam se i da ću u narednoj godini imati više vremena da se posvetim sebi jer sam ove mnogo radila.

Po energiji koju emitujete reklo bi se da ste pronašli svoj mir.

– Jesam i mislim da je ljudima danas mnogo lepše sa mnom nego što im je bilo pre nekoliko godina. Potpuno sam prihvatila i zavolela sebe i nemam više potrebu da se pretvaram da sam nešto što nisam. Ušla sam u jednu mirnu fazu života koja mi izuzetno prija.

Šta je bila prekretnica vaših promena?

– Konačno sam ostvarila poslovne ciljeve o kojima sam dugo maštala, što me je zaokružilo u poslovnom segmentu i učinilo me samopouzdanom. Moja ćerka Tifani ima dvanaest godina i raste u prelepu devojku, imam zdrave roditelje i sestru koja mi je najveća podrška, tako da, kada su vam te najbitnije stvari u životu lepo posložene, onda i sve drugo dolazi na svoje mesto.

Kakav muškarac vam je potreban u ovoj životnoj fazi?

– Interesantan i potpuno iskren. Neko ko je ličnost za sebe u svakom smislu te reči i koji će mi biti inspiracija. Volim bajkovite ljubavne priče i to je nešto čemu težim.

Mislite li da je došlo vreme za novi brak?

– Mislim da je došlo vreme za stabilizaciju na emotivnom planu i partnerstvo koje će trajati do kraja života, a da li će ta veza biti krunisana brakom, suštinski nije važno.

Da li bi vaša ćerka prihvatila vašeg novog partnera?

– Tifani je veoma zrela devojčica i nimalo nije posesivna, već voli kada sam ja srećna i ispunjena na svim poljima. Jasno joj je da je ljubav važan segment života i nema ništa protiv da ja imam partnera. S njom sam vrlo otvorena i volim da zna sve što se dešava u mom životu jer će jedino tako prepoznati da je iskrenost jedini put, pa ni ona meni neće prećutkivati ništa. Kada bih je lagala, onda bih joj nesvesno slala poruku da je to u redu te bi možda i ona od mene krila ono što se njoj dešava. Naravno, ne pričam joj ono što nije primereno njenim godinama. Ipak smo nas dve majka i ćerka, a ne drugarice.

Jeste li i vi podjednako spremni da prihvatite da će ona uskoro imati prvog dečka?

– U mnogo manjoj meri. Ona je već u godinama kada se dopisuje sa simpatijama i svesna sam da će uskoro imati i prvog dečka. Nije mi lako da to prihvatim, ali se samo nadam da će praviti pametne izbore i da će to biti neko ko je njena generacija.

Jedna ste od retkih žena kojoj je pošlo za rukom da ima lep odnos sa bivšim suprugom, kako ste to uspeli?

– Normalno je da kada se ljudi razvode imaju razmirice i potrebno im je vreme da se stabilizuju nakon što ljubav prođe. Međutim, nas dvoje nikada nismo gubili svest o tome da smo prvenstveno roditelji i ta uloga bila nam je najvažnije. On je mene uvek poštovao kao majku svog deteta i ja njega kao njenog oca. Danas smo prijatelji i pomažemo se uvek kada je potrebno. Svakome bih poželela da ima takav odnos nakon razvoda. Moj bivši suprug ima odlične ljudske kvalitete i ja sam veoma srećna što sve više primećujem da je Tifani nasledila te dobre osobine.

Da li biste voleli da se ponovo ostvarite kao majka?

– Otvorena sam za sve opcije i nema šta ne bih uradila zbog ljubavi. Imam četrdeset i pet godina i ne znam da li je to sada moguće, ali kažu da su se granice pomerile i da žene bez problema rađaju i u mojim godinama.

Jedinci obično žele da imaju brata ili sestru, da li je to slučaj i s vašom ćerkom?

– Jeste, ona bi mnogo volela da dobije društvo. Svakako, sada bi ta razlika u godinama bila velika, ali sigurna sam da bi njihova ljubav bila ogromna jer imam sestru i znam šta to znači. Tifani je vrlo bliska sa sinom moje sestre i taj njihov odnos je prelep pa neće biti sama i ako ja ne dobijem još jedno dete. U svakom slučaju, ona je uvek prioritet broj jedan u mom životu. Kažu da se sva deca isto vole, ali ja nemam dvoje da bih se uverila da je tako.

Vaš otac je jedan od najboljih neuropsihijatara kako kod nas, tako i u Nemačkoj, koliko se često savetujete sa njim?

– Svakog dana. Prerasli smo odnos oca i ćerke pa dok su mi njegovi saveti nekada smetali, danas su mi najdragoceniji. Moja firma sve više raste i svakodnevno dolazim u različite nepredviđene situacije o kojima volim da pričam s njim. Jednostavno, ne možete o svemu razgovarati s partnerom ili drugaricama, a nije ni fer da ih opterećujete. Zato mi je koučing s tatom toliko značajan. Zahvaljujući tome, shvatila sam da sam ranije prebrzo donosila sudove i da sam mnoge stvari doživljavala lično zbog čega sam i dolazila u konfliktne situacije. Danas je to mnogo drugačije.

Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili od njega?

– Ono čemu on prvo nauči svakog ko mu se obrati za pomoć jeste da ne postoje nerešivi problemi, a u poslednje vreme najčešće mi govori da uvek kada dođem u neželjenu situaciju, treba da se zapitam zašto se to dogodilo baš meni. Kada tako postavite stvari, onda više ne tražite krivce u drugima, već shvatite da ste sami odgovorni za sve što vam se u životu dešava.