Story Café

Sindi Loper: Dom ispunjen sentimentalnim tragovima

Sindi Loper: Dom ispunjen sentimentalnim tragovima

Trideset godina posedovala je raskošnu bajkovitu kuću u Konektikatu, dok čuvena američka umetnica nije rešila da je proda, a odatle nosi uspomene na začetak svoje srećne porodice ali i najveće hitove koje je upravo unutra napisala...

Kuća u Konektikatu koju je legendarna američka pevačica i kompozitorka Sindi Loper (64) sve donedavno posedovala duže od 30 godina za nju nosi pregršt neizbrisivih uspomena. To je prva nekretnina koju je ona u životu pazarila i zbog toga se nedavno teško oprostila od nje, mada je utisak da je ipak sve učinila da je ustupi novom vlasniku. Naime, kako prvobitna cena koja je premašivala milion dolara nije privukla ozbiljne kupce, više puta je smanjivana da bi na kraju stigla do jedva 800.000 dolara. Sindi je sada stoprocentno Njujorčanka, gde je uostalom i rođena, pa dom u Konektikatu sada ostaje deo lepe prošlosti. Odluka o prodaji je, navodno, doneta zato što sin umetnice sada ide na koledž a ona svo svoje vreme provodi na Menhetnu.

Bajkovita kuća od raskošnog kamena sagrađena je 1975. godine i ima 360 kvadrata, ali tu je i gostinska kuća. Odvojena od glavnog puta i velike vreve, ušuškana je i mirna a pruža neverovatne panoramske poglede. Tri spavaće sobe, četiri kupatila, ali i ručno izrađene tapete na zidovima i plafonima, vrata sa stilom iz 19. veka, pločice uvezene iz Engleske i Francuske i krov od kedrovine u stilu mansarde krase ovu jedinstvenu kuću. Kuhinja ima „ugaonu garnituru“ za doručak sa klupom nalik onoj u kupeu voza, a uvezena je iz Pariza. Francuska se oseća i u drugim delovima ovog životnog prostora.

Hektar zemljišta na kome je uklesana vila od kamena ali je ugrašen i veliki bazen, bio je životni raj toliko dugo za Sindi i njenu porodicu. U gostinskoj kući koja se prostire iznad garaže, nekada je bio Sindin studio u kojem je napisala veliki broj njenih hitova, pa je to možda i najznačajnija prostorija koju novi vlasnik nasleđuje.

Među ovim zidovima razvijala se i njena porodica. Mada je kuću kupila pet godina pre nego što će se udati za svog današnjeg supruga, glumca Dejvida Torntona (64) 1991. godine, tu je njihov brak počeo da živi, a ubrzo zatim, šest godina kasnije dobili su i sina Deklina (20). Dejvid je našoj publici poznat po tome što je igrao sa Mirjanom Karanović u filmu „Tamo i ovde“.

Međutim, životna priča Sindi Loper nije od početka bila bajkovita. U ranoj fazi njene karijere, kolega iz jednog benda u kojem je ona tada učestvovala silovao ju je što je na njoj ostavilo dubok trag, a u istom periodu bivši momak ostavio ju je u drugom stanju i naterao da abortira. Biće Sindi, zatim, u šestogodišnjoj vezi sa Dejvom Vulfom a taj raskid joj je ostavio nove emotivne ožiljke.

- Kada smo raskinuli, iselila sam se iz stana u kojem smo živeli i stanovala sam u hotelu. Bila sam u depresiji. Da stvari budu gore, potom sam ušča u jednu mazohističku vezu sa ne tako naočitim mladićem koji je bio veoma zao prema meni. Onda se i to završilo. Osećala sam se kao ružna, dosadna i beznadežna osoba. Žena u potpunom haosu - ispričala je jednom Loperova i opisala kako je današnjeg muža upoznala na snimanju jednog filma.

- Beg od silnih emotivnih uništenja pokušala sam da pronađem u radu. Kada sam srela Dejvida sve se promenilo. On je u početku bio veoma stidljiv u odnosu sa mnom, pa sam ja počela da ga zadirkujem šaljući mu poruke. Znate, ja to obično radim kada mi se neko dopada. Napisala sam mu da je slabić jer nije mogao da uradi isto sklekova koliko sam mogla ja. Noću smo šetali na plaži nakon večere. Mesec je stalno bio u vodi, a ja sam jedne večeri rekla „Volela bih da budem zmaj koji leti preko svih ovih talasa“. On mi je na to odgovorio „Zašto jednostavno ne bi bila talas?“ Pomislila sam - „Bože, ovaj čovek je pesnik“ - u jednom dahu je prepričala Sindi i otkrila da je nakon samo dve nedelje zabavljanja Dejvid bio spreman da govori o braku.

- Posavetovala sam se sa mojom šminkerkom, šta misli o ljudima koji su toliko brzo spremni da nekoga zaprose. Rekla mi je da se ona udala za svog supruga nakon dve nedelje i da nikada nije zažalila. Međutim, Dejvid i ja bili smo ipak malo obazriviji. Kada se snimanje filma završilo, mesec dana smo sami proveli u odmaralištu „Kejp Kod“. Kada smo shvatili da ipak možemo da podnesemo jedno drugo, rešili smo da se venčamo. Sećam se koliko sam se plašila šta će reći njegovi roditelji. Otac mu je bio izuzetno ozbiljan čovek i predavao je engleski jezik na Harvardu pa nisam bila sigurna da li će mu se dopasti moja ekscentrična pojava. Na venčanju je imao suzu u oku. Tada sam mu prišla, uzela ga pod ruku, i rekla mu: „Hajde, ćale, danas ne gubiš sina, već dobijaš jednu osobu koja ne govori engleski baš tako savršeno" - ispričala je Sindi.

Priznaje da postoje stvari oko kojih se sa svojim suprugom ni nakon 27 godina braka ne slaže. Zamera mu što ne voli televiziju i što je stalno gasi, a kao drugo, on voli da debatuje i postavlja argumente, dok ona kao Sicilijanka ima naviku da stalno viče i svađa se. Slažu se da je najbolja stvar koja im se dogodila njihov sin koji je danas odrastao čovek i koji polako korača putem svoje majke, budući da voli muziku. Mada je sada samostalana, a Sindi i Dejvid otpočinju novi život na Menhetnu, porodica će zauvek imati prelepe zajedničke uspomene iz Konektikata.