Lifestyle

Ključni pojmovi dobre veze: Šta je nužno da bi partneri bili zadovoljni zajednicom

U svakoj zdravoj i normalnoj vezi kompromisi su neophodni

Ključni pojmovi dobre veze: Šta je nužno da bi partneri bili zadovoljni zajednicom

Iako se danas više nego ikada polemiše o kompromisima u muško-ženskim odnosima i postoje snažna uverenja da je fleksibilnost najvažnija za opstanak romanse, predstavljamo vam one stvari koje su nužne da bi partneri bili zadovoljni zajednicom

U svakoj zdravoj i normalnoj vezi kompromisi su neophodni. Nijedna veza nije savršena i retki su slučajevi u kojima možete da imate sve što želite i za čim tragate u samo jednoj osobi – idealnom partneru. Tebalo bi da budemo svesni da je kompromis nužan za zdrave i pozitivne odnose kako u vezi, tako i s ostalim osobama u našem životu. Postoje određene stvari oko kojih se u vezi može i mora postizati kompromis, ali postoje i one o kojima se jednostavno ne pregovara. One moraju biti sastavni deo svakog odnosa jer su ključne za njegov kvalitet.

Ekskluzivno za „Story” psihijatar Aleksandar Misojčić otkriva: Kako korona menja našu psihu

Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images

 

 

Poštovanje i poverenje

Međusobno poštovanje veoma je bitan deo kvalitetnog odnosa oko kojeg nema pregovora. Poštujte svog partnera, ali ništa manje ne očekujte od njega. Nikad se ne stavljajte u podređenu poziciju jer zaslužujete da vam se sve dobro vrati istom merom. Važno je i međusobno poverenje. Ljubomora je normalna samo kada dolazi u razumnim količinama, razumljivim situacijama i kada ne uzrokuje velike probleme ili svađe. Svaki loš postupak partnera utiče na količinu poverenja koje imamo prema njemu i narušava odnos.

Naklonost i predanost

Važno je da oba partnera budu spremna na predanost. Ponekad je potrebno uložiti mnogo truda kako bi veza funkcionisala, ali taj trud mora biti obostran. Dakle, predanost vezi i rad na odnosu mora biti obostran jer jedino tako veza može da napreduje. Ako se samo jedna strana trudi, a druga odmaže, veza neće imati lepu budućnost. Naklonost može biti fizička i emocionalna, a obe su podjednako važne za vezu. Ono što se ceni su male stvari kojima se privrženost, odnosno naklonost pokazuju, a među njima su recimo držanje za ruke, neočekivani znaci pažnje i komplimenti. Redovnim iskazivanjem naklonosti pokazujemo partneru koliko nam je važan, a isto to želimo da dobijemo od njega.

Ljubomora – bolna, ali neophodna emocija, a kada postaje nezdrava?

Zoran Zeremski Getty Images Plus via Getty Images

 

 

Redovna i otvorena komunikacija

U zdravoj vezi trebalo bi da partneru uvek možete da kažete, bez problema, kako se osećate, i to bez straha od osuđivanja ili svađe. Svaka strana mora da ima mogućnost da se slobodno izrazi oko dobrih i loših stvari u vezi. Ne treba da se ćuti niti gura pod tepih, jer to na duže staze može praviti sve veći problem.

Empatija i otvoren um

Iako ne vole svi nove stvari, u vezi je važno imati otvoren um i istraživati. Nova iskustva održavaće iskru u vašoj vezi živom. Pokažite zanimanje za ono što interesuje vašeg partnera i obrnuto, neka se on povremeno uključi u vaše zanimacije. Nijedan odnos ne može da funkcioniše bez empatije, a pogotovo ljubavni. Partner mora da pokazuje saosećanje, razume vaše probleme i radi na tome da vam olakša teške situacije, a ne da ih dodatno oteža svojim ponašanjem.


 

Komentari (0)

Loading