Blog

Hrana koja jača imuni sistem - Pobedite bolesti na prirodan način!

31/03/2020

story

Hrana koja jača imunitet učiniće da vaš organizam bude jak, snažan i otporan na bolesti.

Jedan od najvažnijih načina da ostanete zdravi jeste da usvojite odgovarajuće životne navike koje će vam pomoći da osnažite svoj imuni sistem. Dovoljno sna, vođenje života sa minimalnom količinom stresa (koliko je moguće), redovne fizičke aktivnosti, održavanje fizičke i psihičke higijene. Sve su ovo relevantni faktori od kojih zavisi kako ćemo se osećati, kao i kako ćemo funkcionisati na dnevnom nivou.

Međutim, svakako najvažniji faktor koji najviše utiče na naš imuni sistem i celokupno zdravlje jeste pravilna ishrana. Balansirana ishrana, koja se sastoji iz dovoljno vlakana, proteina, minerala, ugljenih hidrata, masti i vitamina, ključ je ka boljem imunitetu i otpornosti organizma. U jeku novonastale krizne situacije i pandemije smrtonosnog korona virusa, hrana koja jača imunitet je od vitalnog i esencijalnog značaja za našu zdravstvenu dobrobit.

Stoga, adekvatna ishrana koja sadrži kvalitetne makro i mikro nutrijente najbolji je način da ojačate svoj imuni sistem.

Hrana koja jača imunitet - Citrusi, crvena paprika i brokoli

Opšte je poznato da je vitamin C najbitnije organsko jedinjenje i glavna supstanca za jačanje imunog sistema. Naime, ovaj vitamin ubrzava proizvodnju belih krvnih zrnaca, koja sprečavaju napade stranih tela i infekcija. Upravo zato treba jesti voće i povrće koje prirodno sadrži obilje vitamina C.

Treba znati da naš organizam ne proizvodi, niti ima zalihe C vitamina. Stoga, lekari i nutricionisti preporučuju konzumaciju oko 200 mg dnevno vitamina C. Citrusno voće sadrži mnogo ovog vitamina. U ovo voće, između ostalog, spadaju limun, grejpfrut, pomorandže, klementina i mandarine. Nije ni čudo što mnogi u režim svoje ishrane uvod tzv. limun dijetu.

Ali, verovali ili ne, crvena paprika sadrži duplo više vitamina C od citrusa. Takođe, ovo povrće bogat je izvor i beta karotena, koji čini naše oči i kožu zdravim.

Brokoli je povrće koje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži dosta vitamina A, C, E, kao i antiokisdanasa i vlakana, što brokoli čini jednim od najzdravijih povrća. Dokazano je da brokoli ima i alkalna svojstva, što znači da on prečišćava naš organizam od svih toksina, smanjujući njegovu kiselost.

Beli luk, spanać i đumbir - Odbijaju sve bolesti

Kada je u pitanju hrana koja jača imunitet, beli luk je neizostavni deo zdrave ishrane i skoro svake kuhinje. Zbog svog jakog i upadljivog mirisa, mnogi ljudi zaobilaze i izbegavaju beli luk, ali tu prave i veliku grešku. Uz limun, ova namirnica se nalazi na vrhu liste koja pomaže boljem funkcionisanju imunog sistema.

Ovo povrće dokazano utiče na smanjenje krvnog pritiska, ali i usporava stvrdnjavanje arterija (aterosklerozu). Imunološka svojstva belog luka potiču od velike koncentracije jedinjenja koje sadrži sumpor, poput alicina.

Sjajna alternativa belom luku je đumbir. To je namirnica za kojom mnogi ljudi posežu kada se razbole. Prijatne arome i ljutkastog ukusa, đumbir smanjuje mučninu, upalu i bol u grlu, dok, prema nedavnim istraživanjama, ovo povrće utiče i na smanjenje holesterola.

Spanać se takođe nalazi na našoj listi hrane koja jača imunitet, ali ne samo zbog vitamina C. Naime, spanać poseduje dosta antioksidanasa i pomenutih beta karotena, koji pojačavaju sposobnost organizma u borbi protiv infekcija. Veoma je sličan brokoliju i, uprkos uvreženom mišljenju, spanać se može jesti sirov, bez kuvanja. To mu omogućava da ne izgubi svoje hranljive materije i enzime, što pomaže našem organizmu u apsorpciji svih vitalnih nutrijenata.

Hrana koja jača imunitet - Badem, kurkuma, zeleni čaj i papaja

Govoreći o sprečavanju i suzbijanju prehlade i gripa, vitamin E se nalazi "rame uz rame" sa vitaminom C. Ovo je vitamin koji je rastvorljiv u mastima, što znači da zahteva da se masnoća pravilno apsorbuje. Orašasti plodovi, poput badema, imaju mnogo ovog vitamina, kao i zdravih masti. Polovina obične šolje oljuštenih badema predstavlja skoro 100 odsto dnevne preporučene doze vitamina E.

Kurkuma je jedan od glavnih sastojaka mnogih jela. Međutim, ovaj začin, gorkog ukusa i jarko žute boje, već godinama se koristi i kao antiupalna supstanca u lečenju osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Takođe, kurkuma smanjuje oštećenja i upalu mišića izazvanih treniranjem.

I zeleni i crni čaj obiluju flavanoidima - vrsti antioksidansa. S druge strane, samo zeleni čaj ima zavidan nivo epigalokatehin galata, takođe moćnog antioksidansa. Ovaj čaj je dobar izvor aminokiseline L-teanina. Ova aminokiselina pomaže u opuštanju i relaksaciji organizma, naročito mozga.

Papaja je još jedno voće koje predstavlja pravu vitaminsku bombu - sadrži, naravno, obilje vitamina C. Interensantan je podatak da u jednoj papaji možete pronaći čak 225 odsto dnevne preporučene doze vitamina C. Takođe, papaja sadrži i enzim za probavu koji se naziva papain. Poznat je po svojim protivupalnim dejstvima. Pored vitamina C, papaja sadrži i kalijum, vitamin B i folate, koji su korisni i neophodni za naše zdravlje.

Kivi, suncokretove semenke i živinsko meso

Poput papaje, i kivi sadrži "tonu" hranljivih nutrijenata i sastojaka, uključujući folate, kalijum, vitamin K i vitamin C. Vitamin K je od vitalnog značaja za zgrušavanje krvi, kada do krvarenja dođe, kao i za jačanje kostiju i zdrav rad srca. Štaviše, samo jedan kivi sadrži čak 273 procenata dnevne preporučene količine vitamina C. Iz tog razloga je kivi namirnica, odnosno hrana koja jača imunitet.

Omiljena "poslastica" svih ljubitelja sportskih mečeva nesumnjivo su semenke od suncokreta. Pored zanimacije tokom gledanja utakmica, suncokretove semenke takođe poboljšavaju rad imunog sistema. To je zbog toga što ove semenke sadrže dosta fosfora, magnezijuma i vitamina B6, ali i visoke doze vitamina E, kao snažnog antioksidansa.

Kada smo bolesni, topla pileća supa je i više nego dobrodošla. Pomaže u otklanjanju simptoma prehlade, ali i štiti od bolesti. Naime, živinsko meso, poput piletine i ćuretine, sadrži dosta vitamina B6. Ovaj vitamin poboljšava funkcinisanje mozga, održava zdravlje očiju i koristi se u borbi protiv najopakije bolesti današnjice - raka. Takođe, vitamin B6 je od vitalnog značaja za proizvodnju novih i zdravih crvenih krvnih zrnaca. Otprilike 85 grama živinskog mesa sadrži 50 do 60 odsto dnevne preporučene količine vitamina B6.

Brazilski orah, sardine i šargarepe - Za jak imuni sistem

Manja količina selena u organizmu usporava odgovor našeg imunog sistema na eventualna i potencijalna oboljenja. S druge strane, odgovarajuća količina selena, kao poznatog antioksidansa, poboljšava imunološka svojstva. Ovaj esencijalni mineral možete pronaći u brazilskom orahu i sardinama. Oko 30 grama brazilskog oraha obezbeđuje gotovo 1000 odsto vrednosti dnevne preporučene doze selena. Takođe, 85 grama sardina obezbeđuju više od 80 odsto navedene vrednosti.

Šargarepa je prepuna beta karotena koji pomaže našem imunom sistemu u stvaranju belih krvnih zrnaca. Takođe, ovo povrće sadrži dosta vitamina A koji pomaže čulu vida. Kalijum i vlakna u šargarepi regulišu krvni pritisak i potpomažu normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema u celosti.

Možemo da zaključimo da je hrana koja jača imunitet zaista raznovrsna i da, ukoliko još niste, ove namirnice svakako treba da uvrstite u svoj dnevni plan ishrane. Ova hrana može biti deo vašeg obroka na poslu, zdravog doručka, a može vam i pomoći u gubljenju viška kilograma na delotvoran i zdrav način.

Nastavite da čitate Story. Za vas uvek imamo najsvežije i najpopularnije recepte iz oblasti kulinarstva. Naravno, Story vam donosi i uvek sveže i aktuelne vesti iz sveta poznatih.

Komentari (0)

Loading