Celebrity News

Cela estrada ispraća legendu narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca

Sahrana Predraga Živkovića Tozovca na Novom groblju u Aleji velikana okupila je brojne poznate ličnosti koje su želeli da se oproste od najvećeg gospodina narodne muzike.

Cela estrada ispraća legendu narodne muzike Predraga Živkovića Tozovca

Legendarni srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne muzike Tozovac sahranjen je danas uz zvuke pesme "Jesen u mom sokaku".

Rođen u Kraljevu, od malih nogu talentovan za muziku. Već sa 10 godina počeo je da nastupa na svadbama svirajući harmoniku uz svog oca Tozu, po kome je dobio nadimak. Otac mu je bio poznati harmonikaš koji je držao kafanu u Mataruškoj Banji gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme.

U Beograd je došao da studira, ali je muzika bila jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, pa je počeo da nastupa sa raznim orkestrima.

Pročitajte: Posle 40 godina, njihova ljubav krunisana je brakom - Oženio se Tozovac u 84. godini!

 

Prve pesme objavio je u novembru 1965. godine, a od tada do danas snimio je preko 20 albuma i 30 singlova. Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Njegove pesme predstavljaju važan deo riznice srpske narodne muzike.

Svi znaju pesme kao što su:  “Tražiću ljubav novu”, “Vlajna”, “Jesen u mom sokaku”, “Mirjana”, “Ti si me čekala”, “Violino ne sviraj” “Ovamo Cigani”, “Prazna čaša”, “Jeremija” ,“Oči jedne žene” i brojne druge.

Porodica, prijatelji i poznate ličnosti okupile su se da isprate Tozovca na večni počinak.

Pročitajte: Bila je njegova najveća životna ljubav, a sada je ostala bez njega - Potpuno slomljena, oglasila se Tozovčeva Mima!

Ata Images

 

Udovica popularnog pevača bila je slomljena od bola. Ona je u jednom trenutku grlila sanduk gde počiva Tozovac i lila suze. Potresna scena na groblju mnoge je rastužila s obzirom na to da svi znaju koliko su se Tozovac i Mima voleli.

Ata Images

 

Od poznatih ličnosti na sahranu su došli ministar Nikola Selaković, Neda Ukraden, Merima Njegomir, Lepa Lukić, Aco Pejović, Cakana sa suprugom, Era Ojdanić, Toma Panters...

Ata Images

 

Sa bolom u glasu Merima Njegomir obratila se tužnom skupu.

- Zajedno smo prošli svet. Mi tvoji sledbenici umeli smo da proniknemo u tuđu dušu, a ti si svoju dušu svima nama iznosio sam. Ima li većeg stvaralaštva, lična interpretacija sopstvenog dela.

- Neki ljudi se rode da bi umrli a neki da bi postali večni, ti si postao večan - rekla je ona u svom govoru.

Ata Images

 

Predrag Živković Tozovac preminuo je 6. aprila u 85. godini, od posledica korona virusa.

Komentari (0)

Loading