Celebrity News

PRINOVA u porodici Đoković: Biće ih još DVOJE, prelepim vestima pohvalio se PONOSNI NOVAK na Instagramu (FOTO)

Porodica Đoković ima razloga za radost i ponos

PRINOVA u porodici Đoković: Biće ih još DVOJE, prelepim vestima pohvalio se PONOSNI NOVAK na Instagramu (FOTO)

Ata Images

Porodica Đoković privlači veliku pažnju kako domaće tako i svetske javnosti, a vest koja je u rekordnom roku obišla planetu, Novaka i njegove bližnje učinila je veoma ponosnima.

Naime, U Zapadnoj Srbiji otkrivena je i opisana nova pećinska vrsta insekata koju su srpski istraživači nazvali Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), u čast najboljeg svetskog tenisera. Kako je objavio dr Nikola Vesović, u pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) koji je pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije.

Pročitajte: Prvi put sa tatom na košarkašku utakmicu - Mali Stefan Đoković sinoć bio najveća zvezda u Areni, pogledajte fotke

Instagram printscreen

 

- Novak Đoković - već više od 15 godina taj čovek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vreme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svetu, već najbolji teniser svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada. Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata nauci. U pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije. Naučni rad o opisu nove vrste je nedavno publikovan u istaknutom časopisu "Annales Zoologici Fennici". Kao znak zahvalnosti i osećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu - 𝘿𝙪𝙫𝙖𝙡𝙞𝙪𝙨 𝙙𝙟𝙤𝙠𝙤𝙫𝙞𝙘𝙞  - objavio je dr Vesović što je i Novak podelio na svom "Instagram" nalogu.

Pročitajte: Đokovići preselili venčanje u Crnu Goru - Dijana sve iznenadila, pogledajte fotke vesele svekrve

Getty Images

 

Autori su našli sličnost između nove vrste insekata za nauku i tenisera na osnovu nekoliko zajedničkih osobina: brzine, snage, istrajnosti, elastičnosti i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, preneo je RTS.

– Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada - navodi se u saopštenju.

Da porodica Đoković ima mnoštvo razloga za ponos govori i činjenica da pomenuti insekt nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Noletu. Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu "Subterranean Biology"  koja je nazvana Travunijana djokovici.

Komentari (0)

Loading