Celebrity News

Decenijama je gledate u najpoznatijim filmovima, plenila je lepotom: Ova glumačka diva je sestra političarke Vesne Pešić (FOTO)

Sestra Vesne Pešić glumica je kojoj su se svi divili

Decenijama je gledate u najpoznatijim filmovima, plenila je lepotom: Ova glumačka diva je sestra političarke Vesne Pešić (FOTO)

Rođena sestra Vesne Pešić, čuvene političarke, sociološkinje i nekadašnje narodne poslanice jedna je od najvoljenijih domaćih glumica koja nas je prerano napustila i čiji odlazak je rastužio mnoge. Čuvena jugoslovenska filmska, pozorišna i televizijska glumica Stanislava Pešić jedna je od najvećih diva u istoriji domaće kinematografije.

Sta­ni­sla­va Pe­šić ro­đe­na je 1941. u Groc­koj. Otac Du­šan bio je za­me­nik jav­nog grad­skog tu­ži­o­ca, a maj­ka Ve­ra pro­fe­sor­ka fran­cu­skog. Vrlo rano je shvatila da je gluma njen poziv, pa je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, nakon čega je postala deo ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Pročitajte: Suze majke koje paraju srce! Sanda Rašković Ivić prvi put o samoubistvu sina - Mislila sam da više ni ja ne treba da živim

Arhiva Story

 

Sa svetom filma susrela se 1958. godine, u "Snovima od vetra" Kokana Rakonjca, a zatim i u "Diližansi snova" Soje Jovanović, a debitovala je 1961. godine i za ulogu Saše u "Pesmi" Radoša Novakovića nagrađena je na festivalu u Puli. Usledile su brojne uloge u filmovima "Medaljon sa tri srca", "Pravo stanje stvari", "Štićenik", "Kuda posle kiše", "Tri sata za ljubav", "Bog je umro uzalud", a najveću popularnost doneo joj je lik Olge u seriji "Pozorište u kući". Radila je i kao voditeljka dečijeg programa, a veoma uspešno je nastupala i u pozorištu.

Svesna svoje velike popularnosti i zadivljujuće lepote glumica je ranije ovako govorila: 

- Že­ne u Za­gre­bu su se obla­či­le kao ja, u Lju­blja­ni su se kao ja če­šlja­le, u Sko­plju sme­ja­le kao ja. Pu­bli­ka nas je sve pod­jed­na­ko vo­le­la: ka­mi­on­dži­je su le­pi­le mo­je sli­ke, a voj­ni­ci La­ši­ne (Lji­lja­ne La­šić).

Pročitajte: Ceca Bojković joj je preotela muža, njihov okršaj svi pamte - Evo gde je danas i kako izgleda Ljiljana Lašić (FOTO)

Arhiva Story

 

Sestra Vesne Pešić 1992. godine obolela je od raka, a svoju poslednju ulogu u drami „Dugo putovanje u noć“ odigrala je u vreme kada je već bila teško bolesna.

Poslednje godine života, tokom borbe sa opakom bolešću, ostale su zapisane u njenom dnevniku, pretočenom u knjigu „Devetnaest društvenih igara“ koja je objavljena nekoliko meseci pred njenu smrt. U njoj je opisala svoju potresnu borbu sa bolešću, strahove, nadanja, ali i objavila pisma koja je u najtežim trenucima slala svojoj deci.Otišla je tiho kada je u 56. godini izgubila najtežu životnu bitku i iza sebe ostavila neutešne sinove Peru i Ivana

Pročitajte: Napustila je Srbiju i otišla u BELI SVET u potrazi za srećom! Ivana Jovanović nije više ona stara, a ON joj je promenio život

Arhiva Story

 

Jedan od najvećih ličnosti našeg pozorišta i kulture, teatrolog i književnik Jovan Ćirilov nakon Stanislavine smrti 1997. godine zapisao je:

- Na­mer­no je ga­ji­la kod se­be ne­ku vr­stu na­iv­no­sti, ko­ju sam uvek shva­tao kao či­sto­tu nje­nog po­gle­da na svet. Iz po­ro­di­ce in­te­lek­tu­a­la­ca po­ne­la je du­bo­ku po­tre­bu da i sa­ma bu­de vi­so­ko­ci­vi­li­zo­va­na i da te­ži da ži­vi u ci­vi­li­zo­va­noj sre­di­ni. U to­me, me­đu­tim, uop­šte ni­je bi­la ri­gid­na. Spa­da­la je u ra­do­sne lič­no­sti. Ta­kva je bi­la u naj­lep­šim go­di­na­ma ži­vo­ta, a ista ta­kva u go­di­na­ma pra­šta­nja od ži­vo­ta.

Komentari (0)

Loading