Celebrity News

Spremne za doček Božića: Slavne dame u ulozi spretnih domaćica

Doček Božića tradicionalno se obeležava u našoj zemlji, a neke poznate dame baš tim povodom, pohvalile su se izgledom svojih domova. Tu su bogate raskošne trpeze, a saznali smo šta neke od njih imaju i na meniju tokom predstojećih praznika...

Spremne za doček Božića: Slavne dame u ulozi spretnih domaćica

Poznate dame ovih dana pokazale su svoju spremnost u kuhinji, a Neda Ukraden koja Badnji dan i Božić provodi u svom domu s unucima, otkrila je kako su dekorisali celu kuću, kao i šta se služi na njihovoj trpezi u narednim danima. 

- Pošto ja živim u kući sa divnim unucima, celu kuću smo okitili i balkoni svetle. Bar da nam je u kući lepo. Za Božić smo uvek bili kod kuće, to su trenuci koje treba podelili sa najdražima i to meni ostaje uvek u sećanju i kao deteta i odrasle žene i bake, sada. Ti neki lepi porodični običaji i tradicija, to je nešto što nas veže i spaja i čini bićima koja nisu bez korena - rekla je Neda koja je porom otkrila glavni specijalitet njihove praznične trpeze. 

Praznični jelovnik: Ukusne đakonije na božićnoj trpezi (recepti)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden)


U pitanju je bakalar...

- Postoji tradicija. Kod nas se tradicionalno za Badnji dan sprema bakalar, ja sam to već sinoć krenula da radim i danas ću ceo dan provesti oko pripreme. Uveče svi čekamo da založimo ovaj kamin iza, on uveče svetli, vatra gori, unosi se slama, tu nam je i položajnik sutra za Božić. Nastojimo da naša porodična priča bude lepa. Mi se radujemo kao mala deca - izjavila je pevačica u "Novom jutru" na Pinku. 

I kod Seke Aleksić je veselo, a njena božićna trpeza podseća na one iz najlepšij bajki. Kako bi svojim sinovima i suprugu ulepšala predstojeće božićne dane, popularna pevačica dala je sve d sebe da trpeza izgleda bogato i glamurnozno. 

O tome sve je izvestila na svom „Instagramu”...

Jelena Karleuša ekskluzivno za „STORY”: Sve moje želje otišle su s Divnom

 


I u domu Adrijane Čortan je harmonično je i veoma skromno. Poznata voditeljka pokazala je jutros jedan detalj s praznične trpeze... Tu su badnjak, suvo voće i pletena korpica kao simbol jednostavnosti i lepote. 

Glumica Jelena Jovičič poželela je pratiocima sve najbolje na Badnji dan, rečima ljubavi i iskrenih želja. Tu je i slika skromnog kutka s žitom i slatkim đakonijama...

- Dok obeležavamo ovaj sveti dan i sutra najsvetiji dan, Božić, želim vam svima mnogo zdravlja, istinske nade, prave vere i obilje ljubavi u kućama vašim, graju dece, a ponajviše dobrote jer nam je ona najpotrebnija. Bez nje mi nismo Božja deca. Neka vam samo dobro donese! Srećan Badnji dan i Božić - poručila je Jelena koja je potom svojoj publici darovala mamin recept za česnicu...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Jovicic (@jovjelen)

U Srbiji česnica se pravi kao pogača, a u Vojvodini kao baklava. U svakom slučaju čuvajmo običaje i ne zaboravite paricu da stavite - našalila se Jelena. U nastavku evo recepta njene majke Dane.


Sastojci: 

- 1/2 kg tankih kora
- 1/2 kg oraha
- 1/2 kg meda


Priprema: 

Ređati kore u pleh. a prve tri poprskati uljem s kašikom umočenom u ulje i svaku posuti šećerom. Sledeće kore mazati samo uljem i orasima, a poslednje 3 uljem, šećerom i orasima. Pritisnuti, iseći oštrim nožem na kocke. Sušiti (peći) u rerni na 170C pola sata tako da ne potamne već da ostanu svetložute boje. Kad budu gotove, pomešati 1/2 kg meda sa jednom čašom vruće vode i preliti. Vratiti u rernu još 10 min. Kad bude staklasta gotova je. Vade se vruće na tanjir posute šećeromkako se bi zalepile.  Ako volite slađu, stavite više meda. U po želji možete nacediti i limun. 

Badnji dan i Božić: Najlepši srpski običaji i verovanja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Jovicic (@jovjelen)

Sofija Milošević u svom domu u Madridu, spremila je pravu zakusku. Spretne ruke mlade domaćice zamesile su ukusnu pogaču za prazničnu trpezu, a o svemu tome obavestila je svoje pratioce na „Instagramu”. 

Tradicionalan izgled božićne trpeze ispoštovala je do najsitnijih detalja, a kako se Sofija potrudila da njeni omiljeni dečaci uživaju u blagodetima, pogledajte u nastavku...

Instagram screenshot @sofimilo

 

 

Instagram screenshot @sofimilo

 

Tradicionalno svake godine, u sprskim domovima na božićnoj trpezi servirane su i dekoracije s orasima i suvim voćem, a neizostavan detalj je i žito koje su domaćice zasadile 7 dana pred veliki hrišćanski praznik. Mnoge poznate dame ispoštovale su ove divne običaje, a u njihovim raskošnim trpezama tek ćemo uživati...

Kako se kod vas obeležava Božić? 

Komentari (0)

Loading