Celebrity News

Harvi Vajnštajn angažovao izraelske obaveštajce da prikriju tragove

Harvi Vajnštajn angažovao izraelske obaveštajce da prikriju tragove

Holivudski producent Harvi Vajnštajn unajmio je nekoliko privatnih bezbednosnih agencija, uključujući izraelsku Crnu kocku (Black Cube), da istražuju žene koje ga optužuju za seksualno napastvovanje, piše Njujorker.

Zaposleni u Crnoj kocki se sami reklamiraju kao "visoko iskusni i obučeni u izraelskim elitnim vojnim i vladinim obaveštajnim jedinicama".

Sudeći po ugovoru potpisanom u julu, Vajnštajn je direktno iznajmio Crnu kocku da spreči originalne izveštaje Njujork tajmsa i Njujokera o njemu, kao i knjigu glumice Rouz Mekgovan u kojoj detaljno opisije navodno napastvovanje.

Nove žrtve Vajnštajna: Na spisku žena koje je seksualno uznemiravao nalaze se i one

Vajnštajn je prvi put prošle godine pomenuo da želi da iznajmni Crnu kocku koja ima međunarodnu reputaciju u sakupljanju poslovnih podataka širom sveta preko legalno sumnjivih metoda. Njegov advokat je ponudio Crnoj kocki novac da spreči objavljivanje članaka i odlomaka pomenute knjige.

A post shared by Rose McGowan (@rosemcgowan) on Jul 25, 2017 at 3:01pm PDT

Firma je između ostalog bila zadužena da navodno napravi psihološki profil žena koje optužuju Vajnštajna dok traži prljav veš u njihovoj ličnoj istoriji.

Na tom zadatku je bila angažovana još jedna firma, a Njujorker piše da se privatna istražiteljka Crne kocke i bivša agentkinja Mosada sastala sa glumicom, praveći se da je aktivistkija za prava žena.

Ona se kasnije navodno sastala i sa novinarima koji rade na Vajnštajnovoj priči pretvarajući se da ima svoje optužbe protiv producenta.

Još jedan operativac Crne kocke se navodno pretvarao da je mogući izvor za novinare njujorškog magazina, tvrdeći da njegova bivša žena ima neke podatke.

Bojana Barović o skandalu koji potresa Holivud: Potrebno je dobrovoljno ušetati u nečiju hotelsku sobu

Crnu kocku osnovali su 2010. godine Janus i Dan Zorela koji su služili u tajnoj izraelskoj obaveštajnoj jedinici.

Ta firma opisuje svoje zaposlene kao "odabranu grupu veterana elitne izraelske obaveštajne zajednice čije široko iskustvo u sakupljanju informacija, analiza, istraživanja i operacija na terenu" je čini jedinstvenim izvorom na globalnom tržištu.

Crna kocka nije komentarisala rad za Vajnštajna, navodeći za Njujorker da nikada ne diskutuje o svojim klijentima sa trećom stranom i nikada ne potvrđuje niti poriče spekulacije u vezi sa svojim radom.