
12/05/2025
1 dana
Da lepota ne mora da bude savršena da bi bila snažna, pokazao je još jedan u nizu događaja koji pomeraju granice – find your Beauty, koji je kompanija dm organizovala 10. maja u Hali 4 Beogradskog sajma.
Autor: Tanja Kovač | 01/05/2020
Danas ćemo predstaviti jedan čaroban, slatki greh sa čokoladom. Ili bolje reći, Njenim veličanstvom čokoladom.
Ali pre toga, podsetimo se nekih zanimljivih činjenica o njoj...
Čokolada se smatra najomiljenijom poslasticom na svetu, a mnogi tvrde da je i „eliksir ljubavi“.
A mi smo pravi srećnici. Naime, naši preci sve do polovine 19. veka su mogli da uživaju samo u čokoladnom napitku. Za razliku od njih, mi čokoladu ne samo što možemo da jedemo, već se u njoj možemo kupati, namirisati, oslikati telo.
Prvi čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Maje i Asteci. Oni su još pre 3000 godina uživali u xocolatlu, gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva. Spremao se od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac koji se mešao sa malo kukuruznog brašna i začina, čilija, bibera ili cimeta penasto razmućenih u vreloj vodi.
Zahvaljujući istraživanjima, osvajačima i misionarima, Španija se u 16. veku prva domogla zrna kakaovca i recepta za čoko napitak.
Međutim, bili su jako razočarani ukusom, ali, sa druge strane, nisu odustali već su se dosetili da dodaju šećer, med i vanilu.
Čokolada je posle Španije stigla u Italiju, a zatim i na francuski dvor gde su je prihvatili sa oduševljenjem. Kažu da su kraljevi i plemstvo čokoladnim napitkom lečili melanholiju… A zatim je stigla u Englesku.
Posle gotovo dvesta godina, sredinom 19. veka dobili smo čokoladu koja se mogla jesti.
Naime, 1849. godine Englez Džozef Fraj, vlasnik fabrike čokolade, posle višegodišnjeg eksperimentisanja napravio je prvu tvrdu čokoladu.
Kasnije je Švajcarac Danijel Peter osmislio prvu mlečnu čokoladu. Konačno 1930. godine Amerikanka Rut Vejkefild čokoladi je dala oblik kakav danas poznajemo.
Sastojci:
- 200gr čokolade za kuvanje
- Jedna i po šolja brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soda bikarbone
- Jedna i po šolja šećera
- pola kašičice soli
- 2gr vanile
- 3/4 šolje kakaa
- 2 jajeta
- 1 šolja mleka
-1/2 šolje ulja
-1 šoljica Espreso kafe (ili bilo koje druge kafe)
Priprema:
Sve sastojke sjedini i peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada je pečeno, izbušiti viljuškom i preliti glazurom od čokolade.
Po želji možete dodati voće, orašaste plodove i pustiti mašti na volju prilikom dekoracije.
Uživajte i prijatno!
12/05/2025
1 dana
Da lepota ne mora da bude savršena da bi bila snažna, pokazao je još jedan u nizu događaja koji pomeraju granice – find your Beauty, koji je kompanija dm organizovala 10. maja u Hali 4 Beogradskog sajma.
Zavirite u najlepše dvorište u Valjevu: Željkova i Sašina majka napravila baštensku oazu (FOTO)
10/05/2025
2 dana
Dvorište Joksimovića u Valjevu odiše toplinom
09/05/2025
3 dana
Talas originalnosti u srcu Beograda: uz ritam nove generacije otvorena je renovirana adidas radnja u Knezu
DAHLIA: Više od kozmetike – priča o lepoti, ženstvenosti i nezi
08/05/2025
5 dana
Brend koji već 101 godinu neguje žene i njihovu lepotu, Dahlia, i dalje nosi onu posebnu čar – onu koja nas vraća u detinjstvo, podseća na mamine i bakine rituale, ali i inspiriše da svakodnevno biramo sebe.
Goca Tržan Raši saopštila poslednju želju: Moj pepeo pospi ovde
13/05/2025
1h
Poslednja želja Goce Tržan saopštena Raši
Jednostavan modni trik Nataše Bekvalac zbog uvek izgleda savršeno
13/05/2025
8 min
Nataša Bekvalac ima specifičan stil koji joj idealno pristaje.
Senja prvi put u javnosti, ćerka Marije Kilibarde očarala sve FOTO
13/05/2025
2h
Ćerka Marije Kilibarde je preslatka
Komšije Rade Manojlović više neće da ćute: Zgranuti smo zbog onoga što je uradila
13/05/2025
2h
Komšije Rade Manojlović oplele po pevačici
Prelepe vesti iz doma Peđe Stojakovića, Kamila sve odmah otkrila
13/05/2025
4h
Žena Peđe Stojakovića je danas ponosna kao nikada ranije!
Komentari (0)